Connect with us

Emeklilik

Emekli Maaşları Yenilendi! EK ZAM Kabul Edildi! 7.500, 8.000, 9.000 TL Maaş Alanların Yeni Maaşları

Yayınlanma tarihi:

Emekli Maaşları Yenilendi! EK ZAM Kabul Edildi! 7.500, 8.000, 9.000 TL Maaş Alanların Yeni Maaşları

Emeklilere yönelik zam düzenlemeleri ve iyileştirme çalışmaları kapsamında yoğun bir tempo devam ediyor. Aynı zamanda toplu sözleşme zamlarını belirleyecek olan hakem kurulu kararı da büyük bir dikkatle takip ediliyor. Özellikle emeklilerin gözünde önemli bir yer tutan taban maaş artışı formülleri, merakla beklenen konuların başında geliyor. Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleşen enflasyon oranları ise emekli ve memur maaşlarının temel belirleyicisi olarak öne çıkıyor. İşte, emekli maaşlarına dair güncel gelişmeler…

Emekli maaşlarına yapılan son enflasyon ve refah payı artışları sonrasında mevcut durum belirlenmişti. Ancak gelecekteki adımlar ve planlar, emekliler ve çalışanlar arasında büyük bir ilgi odağı haline geldi. Özellikle Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleştirilen zamlar, emekli ve memur maaşlarının yönünü belirlemektedir. Bununla birlikte toplu sözleşme görüşmelerinin ardından uygulanan enflasyon farkı da merakla bekleniyor. Emekli maaşlarına ek zam yapılıp yapılmayacağı da büyük bir merak konusu olarak öne çıkmaktadır. İşte, emekli ve memur maaşlarına dair güncel gelişmeler ve planlar…

Toplu Sözleşme ve İyileştirme Adımları

Emekliler ve memurlar için son dönemde refah payı uygulamaları devreye alınmıştır. Bu kapsamda hükümet, belirlenen enflasyonun üzerinde bir zam oranını kabul etmiştir. Taban maaş uygulamaları ile düşük maaşlar, seyyanen ödemelerle artırılmıştır. Örneğin, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen zamlarla SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15.40, memur emeklilerine yüzde 16.48 oranında artış sağlanmıştır. Bu oran, ek iyileştirme ile yüzde 30’a çıkarılmıştır. Aynı dönemde en düşük emekli aylığı ödemesi de 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya yükseltilmiştir. Nisan ayında bir ara zammıyla en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liraya çıkarılmıştır. Bu sayede en düşük aylık alanlara 2 bin lira ek ödeme yapılmıştır. Taban aylığın altındaki tüm maaşlar ise 7.500 TL’ye tamamlanmıştır.

Enflasyon ve Refah Payı

Temmuz ayında gerçekleşen enflasyon ve refah payı artışı sonrasında emekli maaşlarında bir yükselme yaşanmıştır. Ancak özellikle 7.500 TL’nin altında kök maaşlarda taban maaşı aşağı çekmemiştir. Bu noktada en düşük aylıklar için bir ara zam formülü gündeme gelmiştir. Önümüzdeki Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon oranında zam alması beklenmektedir. Memur emeklileri ise toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkını alacaktır. Ancak ek iyileştirme adımı da gündemdedir. Bu adım, Ocak artışı ile birlikte uygulanabileceği gibi, öncesinde de hayata geçirilebilir. Özellikle Ekim ayında Meclis gündemine gelmesi beklenmektedir.

Değişiklik ve Artış Formülleri

Gündeme gelen formüllerden biri seyyanen artıştır. Özellikle 7.500 TL’nin altında maaş alanlar için belirlenen bir miktarla seyyanen artış yapılabilir. Memurlar için son zamanlarda gerçekleştirilen 8 bin 77 liralık seyyanen artış, bu konudaki bir örnektir. Bunun dışında enflasyonun üzerinde oransal artış verilmesi de düşünülmektedir. Ocak ayında zam oranının iyileştirme ile yükseltilmesi ihtimali bulunmaktadır. Oransal artış da belirlenen tarihte gerçekleştirilebilir.

Yeni Taban Maaş

Taban maaşın yeniden belirlenmesi de düşünülen bir formüldür. Özellikle Nisan ayında gerçekleştirilen ara zammı ile taban maaşın yükseltilmesi gündemdedir. Bu adım, düşük maaş alanlar için yeni bir seyyanen artışı anlamına gelir. İyileştirme adımları yasal düzenlemelerle hayata geçirilebilir. Ekim ayında Meclis gündemine gelebileceği de belirtilmektedir.

Başkan Erdoğan’dan Emekliye İlişkin Mesaj

Yaklaşık 16 milyon emekli, yapılacak ek zammı beklemektedir. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bu konuda gereken adımların yıl sonuna kadar atılacağını belirtmiştir. Bu yönde başlatılan çalışmalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Emekliye yönelik ek zammın detayları ve uygulanma şekli, merak edilen konuların başında gelmektedir. Başkan Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen bu çalışmalar, emeklilere yönelik olumlu gelişmelerin yakın zamanda duyurulabileceğini göstermektedir.

Emekli Maaşlarında İyileştirme Başlıkları

Emeklilere yönelik gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları iki temel başlık altında öne çıkmaktadır. Birincisi, tüm kök aylıklara yansıtılacak olan ek zam; ikincisi ise taban emekli aylığı ödemelerinin artırılmasıdır. Emekli aylıklarına ek zam yapılması için seyyanen artış veya oransal artış gibi yöntemler üzerinde durulmaktadır. Bu adımların nasıl şekilleneceği ve hangi miktarlarda olacağı, ilerleyen süreçte belli olacaktır.

Hakem Kurulu ve Memur Zamları

Toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda hakem kurulu kararı, memur maaşlarını belirleyecektir. Memurlar için geçtiğimiz aylarda yüzde 17.55’lik artışa ek olarak 8 bin 77 lira seyyanen zam yapılmıştır. Ocak ayındaki zammı ise Kamu Görevlileri Hakem Kurulu belirleyecektir. Ancak kamu işveren heyetinin yüzde 15’lik zam teklifi göz önünde bulundurulduğunda, enflasyon farkıyla birlikte artışın en az yüzde 43 olması beklenmektedir. Hakem Kurulu kararı ve enflasyon farkına bağlı olarak artış oranı daha da yükselebilir.

Emekli Maaşları Nasıl Hesaplanır?

Emekli maaşları hesaplanırken çalışma hayatı boyunca SGK’ya bildirilen kazançlar temel alınır. Prime esas kazancınız yani SGK’ya bildirilen brüt maaşınız önemlidir. Asgari ücretten gösterilip elde kalan maaşın emekli aylığına olumsuz etkisi olabilir. Emekli maaşı hesaplanırken üç ayrı dönem dikkate alınır: 9 Eylül 1999 öncesi çalışılan dönem, 9 Eylül 1999 – 1 Ekim 2008 arası çalışılan dönem, 1 Ekim 2008 sonrası dönem. Emekli aylığı ortalama aylık kazancın Aylık Bağlama Oranı (ABO) ile çarpılması sonucu belirlenir.

Emekli Maaşı İyileştirme Önerileri

Emekli maaşını artırmak için dikkate alınması gereken bazı öneriler bulunmaktadır:

  1. Prime esas kazancınızın yüksek olması avantaj sağlar. Maaşınızın asgari ücretten daha yüksek olarak gösterilmesi gerekmektedir.
  2. Primlerinizi kendiniz ödüyorsanız, tavandan ödeme yapmaya özen gösterin.
  3. İki ayrı yerde sigortalı olmak veya hem Bağ-Kur hem de SSK’lı olarak çalışmak, prim kazancınızı artırabilir.
  4. Çalışma hayatınız boyunca ne kadar erken dönemde yüksek maaş elde ettiğiniz önemlidir.
  5. Son 3.5 yıl içinde SSK’lı olarak çalışmak, emekli maaşını artırabilir.
  6. Emekli olmadan önce bakmakla yükümlü olduğunuz kişi sayısını tam olarak bildirin.
  7. Sürekli olarak hizmet dökümünüzü kontrol ederek eksikliklerin düzeltilmesini sağlayın.

Emekli maaşlarındaki zamlar ve iyileştirmeler, emeklilerin ve çalışanların yakından takip ettiği bir konudur. Hem emeklilerin mevcut maaşlarının artırılması hem de gelecekteki emekli maaşlarının iyileştirilmesi, sosyal güvenlik sisteminin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla