Connect with us

KÜLTÜR

Patara ikinci kez Kültürel Miras Buluşmaları’na ev sahipliği yaptı

Yayınlanma tarihi:

Kültürel mirasın tanıtımı ve bu alanda toplumsal bir bilinç kazandırmak amacıyla düzenlenen Milliyet Arkeoloji & İş Sanat Kültürel Miras Buluşmalarının yeni sezonunda ilk durak, etkinliğin başlangıç noktası olan Patara Antik Kentiydi. 3 Mayıs Cumartesi günü düzenlenen etkinliğin merkezinde, yeniden inşası bitme aşamasına gelen Patara Antik Kentinin simge yapılarından biri olan Deniz Feneri vardı. Meşhur Roma İmparatoru Nero tarafından M.S. 54 yılında inşa ettirilen Patara Deniz Fenerinin 1481de Rodos depreminde yıkıldığı tahmin ediliyor. Patara Antik Kenti Onursal Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkanın kazı süreci ve fenerin yeniden ayağa kaldırılmasına ilişkin detaylı bilgiler verdiği etkinlikte kentteki Nero Hamamının restorasyon süreciyle ilgili de bilgiler paylaşıldı.

ÇOK KIYMETLİ

Prof. Dr. İşkan, etkinlikle ilgili olarak “36 yıllık Patara Kazısının ilk ve tek sponsoru Türkiye İş Bankasının İş Sanat bünyesinde Milliyet Arkeoloji ile birlikte Patarada bir Kültürel Miras Buluşması yapmasıyla, Likyanın başkenti ve 2020-2021 yıllarının teması Pataranın tanıtımına verdikleri destek ve oluşturdukları farkındalık çok kıymetlidir; kendilerine kalpten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

ARKEOLOJİYE DESTEK

İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten de Türkiye İş Bankasının, Anadolu’nun benzersiz arkeolojik varlığının gün yüzüne çıkarılarak dünya kültür mirasına yeniden kazandırılması, korunarak gelecek kuşaklara aktarılması, sürülen izlerden geçmişi olduğu kadar bugünü ve yarını da aydınlatacak bilimsel araştırmalara imkân sağlanması amaçlarıyla pek çok arkeolojik kazı çalışmasına uzun süreli destek olduğunu belirtti. Üreten “Bu amaçlarımız çerçevesinde kültür mirası bilincine katkı sağlamak üzere değerli bir yayıncılık faaliyeti sürdüren Milliyet Arkeoloji ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Kültürel Miras Buluşmaları’nı önemsiyoruz” dedi.

PATARA’DA İKİNCİ BULUŞMA

Milliyet Arkeoloji Yayın Yönetmeni Menderes Özel de şunları kaydetti:

“Milliyet Arkeoloji olarak birinci yaşımızı İş Sanat’la birlikte Patara’da kutlamıştık. Dördüncü yaşımıza girerken de yine İş Sanat’la birlikte Patara’daydık ve yine yanımızda antik kentin artık Onursal Kazı Başkanı olan Prof. Dr. Havva İşkan vardı. Türkiye’nin önde gelen mimarlarından M. Sinan Genim, Milliyet Sanat yazarı Evrim Altuğ ve Milliyet Arkeoloji Kulübü üyeleri de Patara’da bize eşlik etti. İş Sanat’la birlikte gerçekleştirdiğimiz Kültürel Miras Buluşmaları’nın ikinci Patara randevusunda bu kez restorasyonu tamamlanmakta olan deniz fenerine odaklandık. 1481’deki Rodos Depremi ve ardından tsunamide yıkılarak kuma gömülen deniz feneri yakında sembolik de olsa ışık çakarak binlerce yıl Akdeniz’e hükmeden denizcilerin anısına saygı duruşunda bulunacak. Patara Deniz Feneri’nin restorasyon süreci ve Patara Limanı’yla ilgili tüm ayrıntıları 19 Mayıs’ta yayımlanacak yeni sayımızda okuyabilirsiniz.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
  • Kültürel Miras Buluşmaları bir kez daha Patara'da yapıldı-İstanbul DHA

  • Kültürel Miras Buluşmaları bir kez daha Patara'da yapıldı-İstanbul DHA

  • Kültürel Miras Buluşmaları bir kez daha Patara'da yapıldı-İstanbul DHA

  • Kültürel Miras Buluşmaları bir kez daha Patara'da yapıldı-İstanbul DHA

Demirören Haber Ajansı

Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla