Connect with us

EKONOMİ

Ekonomide Büyü Başarı! Şimşek ve Erkan İle Türkiye’nin Kredi Risk Primi 3 Yılın En Düşük Seviyesine İndi

Yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar, Türkiye’nin kredi risk priminde önemli bir düşüşe neden oldu.

Yayınlanma tarihi:

Ekonomide Büyü Başarı! Şimşek ve Erkan İle Türkiye'nin Kredi Risk Primi 3 Yılın En Düşük Seviyesine İndi

Yeni ekonomi yönetiminin attığı adımlar, Türkiye’nin kredi risk priminde önemli bir düşüşe neden oldu. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan’ın ekonomideki liderliği, mayıs ayında 700 puan seviyesinde olan Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primini, 348 puanla 3 yılın en düşük seviyesine çekti.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), yaklaşık 3 yılın ardından ilk kez 350 baz puanın altına inerek 348,2 seviyesine geriledi. Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan Türkiye’nin CDS’i, son altı ayda yaklaşık 350 baz puan azalarak 350 baz puan seviyesinin altına indi.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın son Enflasyon Raporu sunumundaki kararlı ifadeler, enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığı vurgulayarak Türkiye’nin CDS’indeki düşüşü hızlandırdı. 3 Kasım Cuma günü 365 baz puan civarına kadar gerileyen CDS, bu eğilimini sürdürerek bugün 348,2 baz puanda bulunuyor.

Türk lirası varlıklara yabancı yatırımcı ilgisini yansıtan CDS düşüşü, devam eden jeopolitik risklere rağmen TCMB’nin dezenflasyon hedefine yönelik kararlı adımları, Türkiye’nin dış finansmana erişimini artırmaya devam etmesi ve yabancı yatırımcılarla gerçekleştirilen olumlu görüşmelerle destekleniyor.

Kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak bilinen CDS (Credit Default Swap), Türkçe’de bir sigorta işlemi olarak tanımlanabilir. Bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken, borcun geri ödenmemesi durumunda alınan sigorta poliçesine CDS denir.

Ülkelerin dış borçlanmalarına karşı CDS’leri genellikle büyük uluslararası yatırım bankaları sağlar ve borcun çevrilememesi durumunda ödemeyi üstlenir. Bu bankalar, söz konusu ülkenin geri ödeme yeteneğini ve makroekonomik koşullarını inceleyerek bir risk oranı belirler. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının notları önemli bir rol oynasa da, ekonomisi sağlam olan ülkelerin risk primi düşük, geri ödeme sorunu yaşama olasılığı yüksek olan ülkelerin risk primi ise yüksek belirlenir.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla