Connect with us

EKONOMİ

DİSK, asgari ücret ve emekli aylığı için taleplerini açıkladı! “İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 2024 yılı asgari ücreti için yaptığı açıklamada, asgari ücretin insanca yaşanacak bir ücret olması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma tarihi:

2024 Asgari Ücret Zammı Açıklanıyor! Milyonlarca Asgari Ücretli İçin Tarihi Karar

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 2024 yılı asgari ücreti için yaptığı açıklamada, asgari ücretin insanca yaşanacak bir ücret olması gerektiğini belirtti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücret konusunda rakam açıklamadıklarını belirterek, “İlk kez bu yıl asgari ücret konusunda rakam açıklamıyoruz. Biz artık rakamların peşinde koşmak istemiyoruz, insanca yaşanacak bir ücret istiyoruz” ifadelerini kullandı.

DİSK’ten yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de ücretler insanca yaşamaya yetmemektedir. Açlık sınırı 14 bin, yoksulluk sınırı ise 45 bin liradır. Asgari ücret ise açlık sınırının bile altında kalmaktadır.

Türkiye’de asgari ücret sembolik bir ücret değildir. İşçilerin yarıdan fazlası asgari civarında bir ücretle yaşamaktadır. Bu hak değildir, bu adalet değildir.

Biz ‘Gelirde adalet’ istiyoruz. Biz ‘vergide adalet’ istiyoruz. Biz ‘insanca yaşanacak ücret’ istiyoruz.

Evet, bizler biliyoruz ki tüm işçilerin insanca yaşamasını sağlayacak ücret alabilmesi mümkündür. Bu ülkenin kaynakları, bu ülkede hepimizin çalışarak ürettiği toplam değer 85 milyonun insanca yaşaması için yeterlidir. Yeter ki tercihler değişsin, yeter ki zihniyet değişsin.

Biz DİSK olarak adaletli bir vergi düzeni sağlamak için hazırladığımız kanun teklifimizi TBMM’ye sunduk. Bugün Ankara’da bir kez daha vergide adalet kanun teklifimizi tüm partilerin oy birliğiyle Meclis’ten geçirmesi için çağrı yapıyoruz.

2024 asgari ücretine dair görüşlerimizi, ‘Gelirde adalet, vergide adalet, insanca yaşanacak ücret’ için atılması gereken adımları, geçtiğimiz hafta bir basın toplantısıyla 13 maddede özetlemiştik.

Duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün diye, acilen atılması gereken adımları kısaca bir kez daha özetliyoruz:

  • Ülkemizde asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği unutulmamalıdır.
  • Milyonların asgari ücrete mahkûm edilmemesi için sendikal hakların kullanımının önündeki tüm engeller ve barajlar kaldırılmalı, toplu pazarlık kapsamı genişletilmelidir.
  • Gerçek dışı resmi enflasyona göre, hiçbir zaman tutmayan hedeflenen enflasyona göre ücret artışları kabul edilemez. Bizler çalışıyoruz, bizler üretiyoruz, Türkiye büyüyorsa hakkımızı istiyoruz.
  • Asgari ücret yüksek enflasyon koşullarında yılda dört kez belirlenmelidir.
  • Bir evde iki kişi çalıştığında gelirleri yoksulluk sınırını aşmalıdır.
  • Asgari ücret, uluslararası standartlara uygun şekilde, işçinin ailesi ile birlikte geçinebileceği bir ücret olmalıdır.
  • Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oran yüzde 10’a düşürülmelidir.
  • Vergi dilimleri artırılmalıdır. Çalışanların yıl içerisinde sanki zengin olmuşlar gibi bir üst vergi dilimine girmeleri kabul edilemez.
  • En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
  • Özel sektördeki işçilerle kamu işçileri arasında ayrım yapmak Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Asgari ücret en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur maaşı dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

Evet hemen şimdi atılabilecek bu adımları atıldığında, bu doğrultuda politikalar belirlendiğinde, işte o zaman gerçekten de işçileri hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında ezdirmemiş olursunuz.

Kimsenin inanmadığı, hakikatten kopuk, akıl dışı, gerçek dışı ve hukuk dışı TÜİK verilerini göstererek ‘işçiyi enflasyona ezdirmedik’ diyemezsiniz. Daha da kötüsü; asla ama asla tutturulamayan, hükümetin yıl içinde defalarca revize ettiği, gerçeklikten uzak enflasyon hedefiyle ücretleri sınırlandıramazsınız. Hedeflenen enflasyon veya TÜİK enflasyonu civarında bir ücret artışı, işçilerin alım gücünü daha da düşürmek, milyonları daha da yoksullaştırmak anlamına gelecektir. DİSK açısından bu durum asla ve asla kabul edilemez.

Öte yandan, 1 Aralık’taki basın toplantımızda ifade ettiğimiz bir konunun altını yeniden çizmek istiyorum. Yüksek enflasyon koşullarında asgari ücret değil iki kez, yılda dört kez güncellenmelidir.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla