Connect with us

POLİTİKA

Çin Büyükelçisi Shaobin: Filistin halkının bağımsız bir ülke kurmasını destekliyoruz

Yayınlanma tarihi:

Çin Büyükelçisi Shaobin, Ankarada diplomasi muhabirleri ile bir araya geldi. Shaobin, Türkiye ve Çinin uluslararası toplumda büyük etkiler uyandırabilecek iki önemli ülke olduğunu belirterek, iki ülkenin iş birliğinin her alanda güçlenmesi gerektiğine işaret etti. Shaobin, son dönemde Çin ve Türkiye ilişkilerinin gelişme eğiliminde olduğunu vurguladı.

ÇİN VE TÜRKİYENİN TİCARİ HACMİ SÜREKLİ ARTIYOR

ABD gibi Batılı ülkelerden hegemonik düşüncelerini bırakarak daha açık ve adil rekabet tavrıyla; uluslararası ekonomik ve ticari ilkelere dayalı bir şekilde ekonominin küreselleşmesi için çaba göstermelerini beklediklerini kaydeden Shaobin, “Ayrıca Türkiye ile enerji alanında somut iş birliğini derinleştirmeye hazırız. Çin ve Türkiyenin ticari hacmi son yıllarda sürekli artıyor. Şu anda yaklaşık 50 milyar dolar bir ticaret hacmimiz var. İki taraf da bu konuya büyük önem veriyor. Ticari yapının iyileştirilmesi sürecinde yeni enerjiler alanındaki iş birliği de çok önemli. Bu yüzden bu süreçte ümit ediyoruz ki Türk tarafıyla birlikte ortak bir çaba gösterelim. Türkiyenin, Çine karşı bazı ayrımcı önlemlerini kaldırması ve birlikte daha iyi ticaret ile yatırım ortamının oluşması için çaba gösterebiliriz” ifadelerini kullandı.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ GERÇEK BİR ŞEKİLDE UYGULAMALIYIZ

Shaobin, Gazzedeki çatışmaların artık büyük bir can kaybına yol açtığını ve bu sebeple uluslararası toplumun acil bir şekilde harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Şu an en önemli şey, ateşkes sağlanması, savaşın sonlandırılmasıdır. Bu her şeyden önceliklidir. İnsani yardımların sağlıklı, istikrarlı bir şekilde ulaştırılması gerekiyor. Çatışmaların olumsuz etkilerinin bölgenin dışına ya da bölgenin başka parçalarına yayılmasını önlemeliyiz. Son dönemde İran ve İsrail arasındaki çatışmalar aslında, Gazze çatışmalarının bölgenin başka sahalarına yayılmasının bir göstergesidir. İlgili tarafları, durumların daha da kötüleşmesini engellemeye çağırıyoruz. İki devletli çözümü gerçek bir şekilde uygulamalıyız. Her iki tarafın makul güvenlik kaygılarını çözmeliyiz. Bu da Filistin-İsrail çatışmalarının sürekli olarak çıkışı için temel bir çözümdür. Çin ve Türkiye’nin Filistin konusunda benzer tutumları vardır. Filistin halkının kendi meşru ulusal haklarına karşı adil ve kararlı davranılmasını destekleyeceğiz” diye konuştu.

Çinin başkenti Pekinde bugün Filistinli rakip gruplar Hamas ve El-Fetihin görüştüğüne işaret eden Shaobin, görüşmenin Çin tarafının daveti üzerine yapıldığını, Filistinin iç birliği ve iç barışının görüşüldüğünü, iki tarafın da barışa ilişkin siyasi niyetlerini anlattıklarını ve somut konular üzerinde fikir alışverişinde bulunup ilerleme kaydettiklerini söyledi. Shaobin, “Çin ve Filistin arasında geleneksel bir dostluk vardır. Çin olarak daima Filistinin çabalarını destekleyeceğiz ve çabalarımızı da göstereceğiz. Filistinin en kısa sürede BMye resmi üye olmasını destekliyoruz. Filistin halkının bağımsız bir ülke kurmasını ve Filistinliler tarafından yönetilmesini destekliyoruz. Daha büyük ölçekli, daha verimli bir uluslararası barış toplantısı düzenlemeye çağırıyoruz. 2 devletli çözümle ilgili detaylı yol haritası oluşturmaya çağırıyoruz. Filistin sorununun en kısa sürede kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir şekilde çözülmesi için çaba göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

KALKINMA YOLU PROJESİNİ YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ

Yeni İpek Yolu olarak anılan Kalkınma Yolu Projesinin, Çin ve Türkiye iş birliğindeki Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Orta Koridor Projesine olası etkisini değerlendiren Shaobin, “Geçmiş 10 yıla baktığımızda aslında Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Orta Koridor uyumlanması konusunda çok büyük sonuçlar aldık. Birçok konuda iş birliği yaptık. Bu konuda iş birliğini güçlendirmeye hazırız. Bölgenin bağlantısını teşvik eden, bölgeyi iş birliğine teşvik eden tüm iş birliklerini destekliyoruz. Çin olarak Kalkınma Yolu Projesini yakından takip edeceğiz” dedi.

Shaobin, Doğu Türkistandaki insan hakları ihlalleri ile ilgili soru üzerine, bölgenin Çinin bir parçası olduğunu, bu konuda tutumlarının net olduğunu söyledi. Çin hükümetinin bölgede yaşayan halkların ekonomik gelişmelerini korumak için önlemler aldığını ve uluslararası toplumda yalan iddialar olduğunu kaydetti. Bölgenin hiçbir zaman Doğu Türkistan olarak ifade edilmediğini öne süren Shaobin, “Bugün Sincanın ekonomisi gelişiyor, kültürü zenginleşiyor. Farklı dinler uyum içerisindeler. Birçok yabancı arkadaşımızı Sincana davet ettik. Sincan haberlerindeki Batılı medyanın ve Sincanın farklı olduğunu gördüler” dedi.

Türkiye ve Çinin, karşılıklı bir şekilde birbirine saygı göstermesinin iki ülke ilişkilerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesinin temeli olduğunu söyleyen Shaobin, “Türkiye tarafının kendi ulusal egemenliği, toprak bütünlüğü ve egemenliği için gösterdiği çabaları destekliyoruz. Çine destek vermesini bekliyoruz. Çinin ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğü ile ilgili de Türk tarafının destek ve saygı göstermesini bekliyoruz” diye konuştu.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla