Connect with us

EKONOMİ

Bankada Parası Olanlara Üzücü Haber: Mevduat Faizleri Düşüşe Geçti

Bankada parası olanlar için önemli bir dönemeçteyiz. Merkez Bankası’nın kararı öncesi, mevduat faizlerinde yaşanan dalgalanmalar yatırımcıları endişelendiriyor. TL mevduat faizleri düşüş trendine girdi. Peki, TL mevduat faizleri nereye gidiyor? İşte tüm detaylar haberimizde…

Yayınlanma tarihi:

Bankada Parası Olanlara Üzücü Haber: Mevduat Faizleri Düşüşe Geçti

Bankada parası olanlar için önemli bir dönemeçteyiz. Merkez Bankası’nın kararı öncesi, mevduat faizlerinde yaşanan dalgalanmalar yatırımcıları endişelendiriyor. TL mevduat faizleri düşüş trendine girdi. Peki, TL mevduat faizleri nereye gidiyor? İşte tüm detaylar haberimizde…

Türk Lirası (TL) mevduat faizlerindeki yükseliş trendi durdu. Geçtiğimiz hafta kamu bankalarında meydana gelen 3 puanlık düşüş sonucunda TL mevduat faizleri yüzde 38’e geriledi. Bu oran, bir önceki haftada yüzde 41 seviyesindeydi. Ayrıca, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşümünde sunulan avantajlı faizlerin sona erdiği belirtiliyor.

Merkez Bankası, KKM dönüşüm hedeflerini başarıyla uyguladıkça, TL mevduat faizlerinde düşüş yaşanmaya başlandı. Bankacılık kaynaklarına göre, KKM dönüşlerinin yüzde 90’ından fazlası TL mevduata döndü. Kredi talebindeki yavaşlama da TL mevduat faizlerinin uzun bir süre sonra yeniden düşüşe geçmesine yol açtı. Merkez Bankası verilerine göre, 3 ay vadeli TL mevduat faizi 6 Ekim’de ortalama yüzde 45,49 iken, 13 Ekim’de yüzde 44,62’ye geriledi.

Dünya Gazetesi’nin bankacılık sektöründen aldığı bilgilere göre, geçtiğimiz hafta cuma günü kamu bankalarında geçerli olan TL mevduat faiz oranları yüzde 41 seviyesinden yüzde 38’e çekildi. Ayrıca, bankacılık kaynakları, Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) TL mevduata dönüşlerde sunulan avantajlı faiz oranlarının artık geçerli olmadığını bildiriyor. Özel bankalarda ise TL mevduat faiz oranları yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişiyor. Bu gelişmeler, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına geçiş dönemiyle birlikte TL mevduat faizlerinin yükselişe geçtiğini gösteriyor.

Seçimlerin ardından ekonomi yönetimine Mehmet Şimşek’in getirilmesi ve Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ın atanmasıyla politika faizleri hızla yükselmişti, yüzde 8,5’ten yüzde 30’a. Bu da kredi faizlerinin yüzde 60’ı aşmasına ve TL mevduat faizlerinin yüzde 50’ye yaklaşmasına yol açmıştı. Ancak, TL mevduat faizlerindeki bu yükseliş kısa ömürlü oldu.

Merkez Bankası’nın perşembe günü yapacağı faiz toplantısının ardından TL mevduat faizlerinin nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor. Ekonomistler, Merkez Bankası’ndan 500 baz puanlık bir faiz artışı öngörüyor. Ayrıca, Merkez Bankası, bankalara Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL’ye aylık dönüşüm hedefini yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltti.

Yapılan düzenlemelerle birlikte KKM’den TL mevduata geçiş için TL mevduatın vadesi en az 32 gün olarak belirlendi, dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme hedefi getirildi. Ayrıca, döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı.

Vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29 oldu. 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu. 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 oldu. Bankacılık kaynakları, bu düzenlemeler sonrası bankaların birçoğunun hedeflerine ulaştığını ve kredi talebindeki azalmanın da etkisiyle TL mevduat faizlerini düşürmeye başladığını belirtiyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla