Connect with us

TÜRKİYE

A’dan Z’ye Komple Değişti! EYT’ye 2024 Sürprizi! SGK 1999-2000-2008 Arası Sonrası Emeklilik Tablosu Kesinleşti

Yayınlanma tarihi:

A'dan Z'ye Komple Değişti! EYT'ye 2024 Sürprizi! SGK 1999-2000-2008 Arası Sonrası Emeklilik Tablosu Kesinleşti

Bu yıl içerisinde yürürlüğe girmesi planlanan yeni düzenleme, prim günü koşullarındaki değişiklikler ve emeklilik yaşında sağlanacak esneklik ile birlikte, milyonlarca çalışan için erken emeklilik düşüncesini gerçeğe dönüştürme potansiyeline sahip görünüyor. Özellikle, bu düzenlemenin hayata geçirilmesi, çalışanların emeklilik planlarında önemli bir değişiklik yaratarak, birçok kişinin daha erken yaşlarda emeklilik fırsatına kavuşmasını sağlayabilir. Bu gelişme, emeklilik koşullarını daha erişilebilir hale getirerek, geniş bir kesimin uzun süredir beklediği bir hayal olan erken emekliliğe doğru bir adım olarak değerlendirilebilir.

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bir gelişme olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamaları büyük bir beklenti yarattı. Bakan Işıkhan, 2024 yılında uygulamaya konulacak olan yeni Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve Bağ-Kur düzenlemesinin detaylarını paylaştı.

EYT Düzenlemesi:
Yeni düzenleme ile EYT kapsamına giren kişilerin prim gün şartı düşürülecek. Bu değişiklikle, prim günü şartına takılan vatandaşlar, 5 yıl daha erken emeklilik hakkı kazanacak.

Bağ-Kur Prim Eşitleme:
Bağ-Kur’lular için emeklilik prim gün sayısı 9.000’den 7.200’e düşürülmesi planlanıyor. Bu, Bağ-Kur’luların da 5 yıl erken emekli olmalarını sağlayacak bir düzenleme.

Kimleri Etkileyecek?
Bu düzenleme, özellikle ilk işe giriş tarihi 1999, 2000 ve 2008 sonrası olan vatandaşlar için kademeli emeklilik düzenlemesini de içerecek şekilde tasarlanmıştır. Bu grup, daha önce emeklilik yaşının düşürülmesi talebinde bulunmuştu.

Düzenlemenin Amacı Nedir?
Düzenlemenin temel amacı, emeklilikte yaşa takılanlar ve Bağ-Kur’lular başta olmak üzere, emeklilik şartlarındaki sıkı kurallar nedeniyle mağdur olan vatandaşlara erken emeklilik imkanı sağlamaktır. Ayrıca, bu düzenleme ile sosyal güvenlik sistemindeki esnekliği artırmak ve vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek hedefleniyor.

Kademeli Emeklilik Gelir mi?
Türkiye’de kademeli emeklilik sistemi, özellikle 1999, 2000 ve 2008 sonrası ilk işe giriş tarihi olan bireyler tarafından talep ediliyor. Ancak, kademeli emeklilik sisteminin uygulamaya konulup konulmayacağı, hükümetin alacağı kararlara ve sosyal güvenlik politikalarına bağlıdır.

Emeklilik Yaşı Düşecek mi?
Emeklilik yaşının düşürülmesi, kademeli emeklilik sistemiyle doğrudan ilişkilidir. Mevcut durumda, Türkiye’de emeklilik yaşı, cinsiyete, sigorta türüne ve sigortalılık başlangıç tarihine göre değişkenlik göstermektedir. Emeklilik yaşının düşürülmesi, genel bir düzenleme gerektirir ve bu da geniş çaplı bir sosyal güvenlik reformunu zorunlu kılar.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement