Connect with us

EKONOMİ

7500 lira ve altında maaş alan emeklilerin zam oranı belli oldu! 2024 EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2024’te emekli maaşlarına yapılacak zam oranı için hükümet, 3 farklı formül üzerinde çalışıyor.

Yayınlanma tarihi:

Tek Hesapta Memur, Emekli ve Asgari Ücret Zammı! 2024'te Kim Ne Kadar Alacak?

2024 yılı emekli maaşlarına yapılacak zam oranı, 6 aylık enflasyon ve taban maaş düzenlemesi ile birlikte belli oldu.

Buna göre, en düşük emekli maaşı 7500 liradan 10 ila 11 bin liraya çıkarılacak.

6 aylık enflasyon yüzde 38-40 arasında olacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kasım ayı enflasyonu yüzde 33,66 oldu. Bu rakam, Aralık ayı enflasyonu ile birlikte 6 aylık enflasyonu belirleyecek. Orta Vadeli Program’a göre, 2023’ün ikinci yarısında enflasyonun yüzde 38 ila 40 arasında olması bekleniyor.

Taban maaş 10 ila 11 bin liraya çıkacak

En düşük emekli maaşı son olarak 7500 lira olarak belirlenmişti. Yeni bir taban maaş artışıyla bu rakamın 10 ila 11 bin lira arasına çıkarılması planlanıyor. Emekli kök maaşından yapılacak zamda ortaya çıkan rakam, taban aylığın altında kalırsa Hazine desteği devreye girecek. Emeklilere seyyanen zam yapılarak aylıkların bu 10 ila 11 bin TL bandında olması beklenen taban maaşa tamamlanacak.

Kök maaşlarda seyyanen iyileştirme yapılacak

Taban maaşa tamamlanan kök aylıklarda seyyanen bir iyileştirme yapılması da gündemde bulunuyor. Buna göre, artış en düşük aylıklardan başlayarak kademeli olarak gerçekleşecek.

Zamlar Ocak ayından itibaren geçerli olacak

Tüm bu ek artışlar, Ocak ayında 6 aylık enflasyonun belli olmasının ardından yasal düzenleme ile hayata geçirilecek. Bu sayede emeklilerin Ocak ayındaki maaşları yeni oranlar üzerinden artırılarak hesaplara yatırılacak.

Memur emeklilerinin zammı yüzde 45

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına önce toplu sözleşme artışı uygulanıyor ve çıkan rakam, enflasyon farkı kadar artırılıyor. Memur emekli zammı 5 aylık kesinleşen rakamı ise yüzde 45 olarak kaydedildi.

Zamlı maaşlar Ocak ayında

Emekliler maaşlarını peşin olarak alıyorlar, bu yüzden Ocak ayında ödenecek rakamlar, yeni zamların uygulanması sonrası belirlenen aylıklar olacak. Böylece Ocak ayında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emekli maaşları zamlı bir şekilde alacaklar. Memur emeklileri aylıklarını her ayın 1’i ile 5’i arasında aldıkları için zam farkları daha sonra belirlenecek bir takvim dahilinde ödenecek.

Sonuç

2024 yılında emekli maaşlarında önemli artışlar ve düzenlemeler yapılması bekleniyor. Kök aylık ve taban maaş düzenlemeleriyle, en düşük emekli aylıklarının 10 ila 11 bin lira arasına çıkarılması öngörülüyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla