Connect with us

TÜRKİYE

5000 gün EPT ve kısmi emeklilik mağdurları için son durum

Yayınlanma tarihi:

5000 gün EPT ve kısmi emeklilik mağdurları için son durum

5000 ve kısmi emeklilik mağdurları için son gelişmeler. EYT yasasının kabulü ile 5 milyona yakın kişi emeklilik hakkına kavuştu. Ancak 5 bin prim günü şartını karşılayamayan EYT’lilerin mağduriyetleri hala devam ediyor.

EYT yasasının kabulü ile 5 milyona yakın kişi emeklilik hakkına kavuştu. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan vatandaşlar, borçlanma veya bu tarihi çekenler prim şartını tamamlamışsa yaş haddine takılmadan emekli olabiliyor. Ancak bu yasadan yararlanamayan ve 5 bin prim gününe takılan kişilerin mağduriyeti giderilmesi için yeni gelişmeler bekleniyor.

EYT yasasından emekli olan birçok vatandaş maaşını almaya başladı. Ancak 5,000 prim günü doldurma şartının kademeli olarak 5,975 güne çıkarılması nedeniyle birçok kişi mağduriyet yaşamaktadır.

EYT’de kademeli prim günü ne demek?

EYT yasasına göre, 1999 öncesinin emekliliği için 5 bin prim günü şartına kademeli artış getirildi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar, yaş dışındaki koşulları yerine getirdikleri takdirde emekli olabiliyorlar. Ancak SSK’lılar kademeli prim gününe tabi tutuldu.

Çeşitli nedenler ve yasa değişiklikleri sebebiyle emekli olamayan EYT’liler, “EYT’liydik, ‘Emeklilikte Prime Takılanlar’ (EPT) olduk” tepkilerini göstermişti. Prim gün sayısına takılan EYT’liler yaşadıkları mağduriyetlerin bir an önce çözülmesini talep ediyorlar.

5000 ve kısmi emeklilik mağduriyetinin çözülmesini bekleyen birçok mağdur, durumun çözüme kavuşması için Meclis’in açılmasını bekliyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla