Connect with us

EKONOMİ

4000-5000-7200 PRİM GÜNÜYLE EMEKLİ OLMA ŞARTLARI DEĞİŞTİ!

4000-5000-7200 PRİM GÜNÜYLE EMEKLİ OLMA ŞARTLARI DEĞİŞTİ!

Yayınlanma tarihi:

Türkiye’de emeklilik sistemine yönelik önemli bir reform başlıyor. Daha adil bir emeklilik sistemi oluşturmak amacıyla hayata geçirilen yeni düzenleme, eksik prim günleri olanların umut kapısını aralıyor.

2024 yılı itibariyle emeklilik hedefi kuran SSK ve bağ-kur’lu milyonlarca vatandaş, sosyal güvenlik kurumunun yeni düzenlemelerini merakla bekliyor. Erken emeklilik için yeni bir adım atan Türkiye, özellikle prim eksikliği bulunan vatandaşlara yeni fırsatlar sunuyor. Bu kapsamda, emeklilik için gereken prim gün sayısı ve yaş şartlarında önemli değişikliklere gidildi.

BAĞ-KURLULAR İÇİN PRİM İNDİRİMİ FIRSATI

Bağ-kurlular için hayati bir avantaj olan prim indirimiyle ilgili yeni detaylar gün yüzüne çıkıyor. EYT (Erken Emeklilikte Yaşa Takılanlar) şartlarından dolayı emeklilik dilekçesi veremeyen bağ-kurlulara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından önemli bir düzenleme getirildi. EYT’de geçerli olan 9000 prim günü şartı, bağ-kurlular için 7200 güne çekildi. Bu değişiklikle birlikte bağ-kur ve SSK arasında prim eşitlemesi yapılacak.

PRİM EŞİTLEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Bağ-kurlulara yönelik prim eşitlemesi, şu anda TBMM’ye sunulan torba yasa maddeleri arasında bulunuyor. Meclis genel kurulunda yapılacak oylama sonucunda düzenleme kabul edilirse, bağ-kurlular arasında prim eşitlemesi gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki önemli açıklamalarının ardından, prim eksiği olan vatandaşlar için düzenleme meclis genel kuruluna sunuldu.

Prim eşitlemesi, en geç Şubat ayı içinde gerçekleştirileceği tahmin ediliyor. Meclis, 16 Ocak’ta yeniden çalışmaya başlayacak ve gündemde torba yasa maddeleri bulunacak. Öncelikli olarak ele alınacak maddeler arasında bağ-kurlulara prim indirimi yer alacak.

5 YIL ERKEN EMEKLİLİK İMKANI

Yeni düzenlemeyle birlikte bağ-kurlular, 1800 gün prim indiriminden yararlanacak. Bu, balkonda çalışanlar için tam 5 yıl erken emeklilik fırsatı anlamına geliyor. EYT’de ise hem bağ-kurluların hem de SSK’lıların prim gün sayısı 7200 güne çıkarılmış olacak. Türkiye, emeklilik sistemine bu kapsamlı düzenleme ile daha adil ve kapsayıcı bir yapı kazandırmayı hedefliyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla