Connect with us

TÜRKİYE

2024 yılında başlıyor! Herkes ödemek zorunda! Ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor

Yayınlanma tarihi:

Türkiye’de deprem, sel, heyelan, çığ, yangın gibi doğal afetlere karşı vatandaşların daha fazla korunması için yeni bir adım atılıyor. Zorunlu deprem sigortasının kapsamı genişletilerek tüm afetleri kapsayacak “zorunlu afet sigortası” hayata geçirilecek.

2024’ün üçüncü çeyreğinde uygulamaya girecek zorunlu afet sigortası, depremin yanı sıra sel, heyelan, çığ, yangın gibi diğer doğal afetlere karşı da koruma sağlayacak. Zorunlu deprem sigortası sadece konutları kapsarken, zorunlu afet sigortası konutların yanı sıra eşyaları da kapsayacak.

Zorunlu afet sigortası için sigorta şirketleri tarafından yeni ürünler hazırlanacak. Bu ürünlerde, konutların ve eşyaların değeri üzerinden sigorta bedeli belirlenecek.

Zorunlu afet sigortası, tüm konutlar ve eşyalar için zorunlu olacak. Sigorta yaptırmayanlar, afet durumunda hiçbir tazminat alamayacak.

Zorunlu afet sigortası ile birlikte, bina tamamlama sigortası da yaygınlaştırılacak. Bina tamamlama sigortası, inşaatın başlamasından bitimine kadar geçen sürede, inşaat şirketinin iflas etmesi durumunda inşaatın tamamlanmasını veya ödenen paranın geri ödenmesini sağlayacak.

Yapı denetim sürecinde yer alan kişi ve kuruluşların mesleki sorumluluk sigortası ve yapı müteahhitlerinin yapı sorumluluk sigortası da yaygınlaştırılacak. Bu sigortalar, afetlerde meydana gelebilecek can ve mal kayıplarını azaltmaya yardımcı olacak.

Afet yönetimiyle bağlantılı sermaye piyasası ürünleri de yaygınlaştırılacak. Bu ürünler, afet riskine karşı yatırım yapmak isteyenlere fırsat sunacak.

Afet konutuna erişim kolaylaşacak

Afet konut üretiminde hak sahipliği süreçleri iyileştirilecek. Maliyet etkin afet konut üretimi sağlanacak ve geri ödeme sistemleri gözden geçirilecek.

Deprem bölgesinde üretim, turizm ve ticaret faaliyetlerinin afet öncesi canlılığına kavuşturulmasına yönelik ayrılan finansman kaynakları çeşitlendirilecek.

Riskli konut sorununun çözümü ve şehirlerin afetlere dayanıklı hale getirilmesi desteklemek amacıyla rezerv alan ilan edilen Hazine taşınmazlarının uygulayıcı kuruluşlara devri sağlanacak.

Sosyal konut üretiminde öncelik

Sosyal konut üretiminde afet riski yüksek olan bölgelere öncelik verilecek. Marmara başta olmak üzere afet riski yüksek bölgelerde yoğunluğun azaltılması amacıyla bölge dışında yeni endüstriyel gelişim alanları ve lojistik hatları oluşturulacak.

Afet ve acil durumlarda kullanılacak toplanma ve barınma alanlarının sayısı artırılacak, kesintisiz güvenli haberleşme sistemi altyapısı kurulacak.

Zorunlu afet sigortasının faydaları

Zorunlu afet sigortasının hayata geçirilmesi ile birlikte, vatandaşlar aşağıdaki faydaları elde edecekler:

Tüm afetler için korunma sağlanacak.

Konutların ve eşyaların değeri üzerinden sigorta bedeli belirlenecek.

Sigorta yaptırmayanlar, afet durumunda hiçbir tazminat alamayacak.

Bina tamamlama sigortası ile inşaatın tamamlanması veya ödenen paranın geri ödenmesi sağlanacak.

Yapı denetim sürecinde yer alan kişi ve kuruluşların mesleki sorumluluk sigortası ve yapı müteahhitlerinin yapı sorumluluk sigortası ile can ve mal kayıpları azaltılacak.

Afet yönetimiyle bağlantılı sermaye piyasası ürünleri ile afet riskine karşı yatırım yapmak mümkün olacak.

Afet konutuna erişim kolaylaşacak.

Riskli konut sorununun çözümü ve şehirlerin afetlere dayanıklı hale getirilmesi desteklenecek.

Afet ve acil durumlarda kullanılan toplanma ve barınma alanlarının sayısı artacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla