Connect with us

EKONOMİ

2024 Kıdem Tazminatı Tavanı 36.031 TL Oldu!

Asgari ücretin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 17.002 TL olarak belirlenmesinin ardından, kıdem tazminatı tavanı da aynı oranda arttı.

Yayınlanma tarihi:

Asgari ücretin 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 17.002 TL olarak belirlenmesinin ardından, kıdem tazminatı tavanı da aynı oranda arttı.

2024 yılında kıdem tazminatı tavanı 36.031 TL oldu. Bu rakam, 2023 yılındaki 23.489,83 TL’ye göre yüzde 58,5 oranında artış anlamına geliyor.

Kıdem tazminatı tavanı, her yıl asgari ücretin belirlenmesi ile hesaplanıyor. Asgari ücret ne kadar artarsa kıdem tazminatı tavanı da o kadar artıyor.

Kıdem tazminatı, işveren tarafından işten çıkarılan işçiye işveren tarafından çalışan yıllar için ödenen ücrettir. Kıdem tazminatına hak kazanmak için çalışanın işveren tarafından ahlak ve iyi niyet kuralları dışında farklı bir sebepten ötürü işte çıkarılması ya da işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı bir sebeple iş akdini haklı olarak feshetmesi gerekiyor.

Kıdem tazminatı hesaplanırken çalışanın kişinin çalıştığı yıllar baz alınmaktadır. Her bir yıl için ücret ödemesi yapılıyor. 30 günlük ücret, normal ücret ile çalışanın aldığı ücretler hesaplanır. Çalışanın çalıştığı yıl ile birlikte en son aldığı brüt ücret çarpılır. Çarpma işleminde yarım yıllar da esas alınır. Artık yıllar güne çevrilerek 365’e bölünür ve brüt ücretin günlük miktarı elde edilir. Bu ücretle birlikte çalışma süresi çarpılarak çalışanın alması gereken miktar ortaya çıkarılır.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla