Connect with us

TÜRKİYE

2024 Asgari Ücret Zam Oranları: Memur, Emekli ve Asgari Ücretliye Yeni Zamlar Geliyor!

Yayınlanma tarihi:

2024 Asgari Ücret Zam Oranları: Memur, Emekli ve Asgari Ücretliye Yeni Zamlar Geliyor!

Ocak ayının yaklaşmasıyla birlikte, birçok kesimin merakla beklediği konuların başında asgari ücret zammı geliyor. Memurlar, emekliler, ve sosyal yardım alanların yanı sıra yaklaşık 8 milyon asgari ücretlinin geliri, 2024 yılında artacak. Ancak bu zam miktarı, enflasyonun belirleyici olduğu bir süreçte şekilleniyor. İşte 2024 asgari ücret zammı için 5 farklı öneri:

FORMÜL 1: Asgari ücrete 2023 yılının ikinci yarısındaki enflasyon oranında zam yapılması ve buna refah payının eklenmesi önerisi gündemde. 2023 enflasyon tahminine göre, bu yılın ikinci yarısındaki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 37.76 olarak çıkacak. Refah payı hariç asgari ücret bu senaryoya göre 15 bin 707 lira olabilecek.

FORMÜL 2: Asgari ücrete zam oranının geçmiş yılların ortalamalarına göre belirlenmesi öneriliyor. Bu yöntem, istikrarlı bir artış sağlayarak asgari ücretin sürekli bir temel gelir olmasını amaçlıyor.

FORMÜL 3: Asgari ücretin net olarak belirlenmesi ve brütten vergi ve sigorta kesintilerinin çıkarılması düşünülüyor. Bu sayede asgari ücretlinin eline daha fazla net maaş geçmesi hedefleniyor.

FORMÜL 4: Asgari ücrete 2023 yılının ikinci yarısındaki enflasyon oranında zam yapılması ve buna refah payı eklenmesi de mümkün. Yüzde 65 olan 2023 enflasyon tahminine göre, bu yılın ikinci yarısındaki TÜFE yüzde 37.76 olarak çıkacak. Refah payı hariç asgari ücret de 15 bin 707 lira olabilecek.

FORMÜL 5: Yeni asgari ücretin hedef enflasyon yansıtılarak belirlenmesi de bir seçenek olarak değerlendiriliyor. Orta Vadeli Program’a (OVP) göre 2024 yılı enflasyon hedefi yüzde 33 olarak belirlendi. Eğer bu hedef yansıtılırsa, net asgari ücret refah payı hariç 15 bin 165 lirayı bulacak.

2024 asgari ücret zammı, ekonomik koşullar ve enflasyonun seyrine göre belirlenecek. Asgari ücretli çalışanlar ve tüm ekonomi aktörleri için önemli bir gündem maddesi olarak takip edilmeye devam ediyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla