Connect with us

EYT

2000 sonrası SGK’lıların durumu Meclis’te gündem olmaya başladı!

Yayınlanma tarihi:

EYT yasası, emekli olabilmek için bir günle en az 17 yıl beklemek zorunda kalacak bir kitlenin varlığını ortaya koydu. Sigorta girişi 2000’li yıllarda yapılan çalışanlar emeklilik sisteminde adalet talep ederken, sesleri Meclis’te de duyuluyor.

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya ve emekliye bayram ikramiyesinin 2 bin liraya çıkarılmasını öngören yasa teklifinin Meclis’teki görüşmeleri sırasında emeklilik sisteminde yeni bir kademe talep eden 2000’ler de gündeme geldi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, sosyal güvenlikte kapsamlı reform ihtiyacına vurgu yaparken, “EYT düzenlemesinden sonra, 99’dan sonra veya 99’da deprem esnasındaki mağdurlar, 99 sonrasında işe girenler yine sorunlarının dile getirilmesini söylüyorlar.” dedi.

“EYT meselesi hâlâ büyük bir mesele” diyen HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da “Özellikle, EYT’de depreme takılanlar, 99 depremi dikkate alınarak bir düzenleme yapılmak zorunda.” diye konuştu.

Turan, emeklilikte adalet talep eden 2000’lerin durumunu şu sözlerle dile getirdi:

“Şimdi, düşünün, 8/9/99’da bir insan işe girmişse 2024 yılında yani seneye emekli olacak ama bir gün sonra işe girmişse o 2041’de emekli olacak yani arada on yedi yıl var. Bir insanın yalnızca on yedi yılını çalmıyorsunuz, aynı zamanda, bu insanların 1 trilyon 100 milyar liraya yakın -eski parayla söylüyorum- bir kaynağını da ellerinden almış oluyorsunuz; bir günle, bir, bir günle. O sebeple, bu konuda mutlaka bir düzenleme yapılması lazım, bir gün için insanın on yedi yıl beklemesi Allah’tan reva mı yahu? Olacak iş mi bu? Mutlaka bir kademeli geçişin öngörülmesi lazım çünkü gidişat hayırlı değil. Bu insanlar da bütün vatandaşlarımız gibi bu memlekete emek verdiler ve doğal olarak da emekli olmak gibi bir hakka sahipler, bunu böyle sündürmenin, insana -deyim yerindeyse- Çin işkencesi yapmanın anlamı var mı arkadaşlar?”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla