Connect with us

EKONOMİ

2000 ÖNCESİ VE SONRASI SGK’LILAR İÇİN YENİ EMEKLİLİK ŞARTLARI!

2000 ÖNCESİ VE SONRASI SGK’LILAR İÇİN YENİ EMEKLİLİK ŞARTLARI!

Yayınlanma tarihi:

Emeklilikte Yeni Düzenlemeler ve Mini EYT Paketi: Kimler Ne Zaman Emekli Olabilir?

Emeklilik için gün sayan çalışanlar artık başvurularına hazırlanıyor. 2000 öncesi ve sonrası sigorta girişliler için belirlenen koşullar vatandaşlar arasında merak konusu haline geldi. İşte emeklilik koşullarının detayları…

Çalışanların önemli bir kısmı, daha erken yaşta emekli olabilme arzusuyla bekliyor. Geçmişte verilen erken emeklilik sözlerinin gerçekleştirilmesi, vatandaşların temel beklentisi haline geldi. Şu anda yasal olarak mevcut olan erken emeklilik yollarına ek olarak, Meclis’te daha adil bir emeklilik planlaması için çalışmalar yapılıyor. SGK tarafından belirlenen koşullar doğrultusunda, çalışanların çoğu emeklilik başvurularını daha erken dönemde yapmaya başlıyor. Peki, erken emeklilik koşulları nelerdir? Kimler daha erken emekli olabilir? İşte erken emeklilik şartlarına dair detaylar…

1 Milyon Çalışana Emeklilik Yolu Açılıyor
TBMM’de devam eden çalışmalar arasında, sigortalı çalışan birçok kesim için emeklilik düzenlemeleri yapılmaktadır. Bu çalışmalardan biri de Bağ-Kur sigortasına tabi çalışanlar içindir. Yapılan yeni düzenlemeyle, Bağ-Kur’luların prim gün sayısı 9000’den 7200’e düşürülecek, böylece 4B (Bağ-Kur) sigortalılar 5 yıl daha erken emeklilik imkanına kavuşabilecekler.

5 Yıl Erken Emeklilik Kimlere Uygulanacak?
Yeni düzenlemeyle birlikte, Bağ-Kur’lulara 1800 gün prim indirimi uygulanacak ve daha adil bir emeklilik planlaması yapılacak. Ancak ilk etapta bu düzenleme, Bağ-Kur kapsamındaki küçük işletmelerde çalışanlar için geçerli olacak. Bakkal, berber, manav, kuaför, kasap, ayakkabı tamircisi, ve terzi gibi 10 veya daha az çalışanı olan vatandaşlar, bu düzenlemeden faydalanabilecekler. Bu düzenlemeyle, ilk etapta 1 milyon vatandaşın erken emeklilik hakkına kavuşması bekleniyor. Daha sonra bu kapsamın genişletilip genişletilmeyeceği konusu netlik kazanacak.

EYT’yi Kaçıranlar da Başvurabilecek
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasasından sonra, Bağ-Kur kapsamında 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta başlatan vatandaşların bir kısmı haklarını alamadı. Bu doğrultuda, 9000 gün prim gereksinimi olan Bağ-Kur’lular için SSK ile prim eşitliği sağlanması gündeme alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1800 gün prim indirimi sözü sayesinde, 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta başlatan esnaf emekli olabilecekler.

Ev Hanımları Artık Emekli Olabilecek
Devlet, ev hanımları için isteğe bağlı sigorta yoluyla emeklilik imkanı sunacak. Ev hanımları böylelikle ev bütçesine katkı sağlayacaklar. Devletin vereceği prim desteğiyle, en az 6 bin 400 TL olan prim ödemesinin 2 bin 133 TL’si devlet tarafından karşılanacak. Kalan kısım olan 4 bin 267 TL ise ev hanımları tarafından karşılanacak. Bu sistemde annelik durumu da göz önünde bulundurulacak ve çocuk sayısına göre yaş indirimi ve prim eklemesi yapılacak. Bu düzenlemeyle, ev hanımları daha erken emekli olabilecekler.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla