Connect with us

EKONOMİ

2000-2012 Arası Sigortası Olanlar İçin Erken Emeklilik Müjdesi

Milyonlarca çalışanın hayali olan erken emeklilik, 2000-2012 yılları arasında sigortalı olan bazı meslek grupları için artık mümkün olabilecek.

Yayınlanma tarihi:

Milyonlarca çalışanın hayali olan erken emeklilik, 2000-2012 yılları arasında sigortalı olan bazı meslek grupları için artık mümkün olabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayınlanan yeni bir tabloya göre, bu tarihler arasında sigortalı olarak çalışan ve belirli mesleklerde yer alan kişiler, 47-49-51 yaşlarında emekliliğe hak kazanabilecek.

Yıpranma Hakkı Nedir?

Yıpranma hakkı, belirli meslek gruplarında çalışanlara sağlanan bir avantajdır. Bu hak, ağır ve yıpratıcı iş koşullarında çalışanlara daha erken emeklilik olanağı sunar. Her 360 günlük çalışma karşılığında ekstra gün verilir. Bu ilave hizmet süresi en fazla 5 yıl olabilir. Verilen bu sürenin en fazla 3 yılı emeklilik için gereken yaş şartından düşülür.

Kimler Yararlanabilir?

Yıpranma hakkından yararlanabilmek için 4/A statüsünde yani işçi statüsünde çalışan olmak veya 4/C yani memur statüsünde çalışmak gerekir. Ayrıca, SGK’nın yayınladığı listede yer alan meslek gruplarında çalışmak da şarttır.

Hangi Mesleklerde Çalışanlar Yararlanabilir?

Yıpranma hakkından yararlanarak erken emekliliğe hak kazanacak mesleklerin listesi SGK tarafından yayınlanıyor. Bu kapsamda 45 farklı meslek kolunda çalışanlar erken emekli olabiliyor.

2000-2012 Arası Sigortası Olanlar İçin Tablo

SGK tarafından yayınlanan tabloya göre, 2000-2012 yılları arasında sigortalı olarak çalışan ve belirli mesleklerde yer alan kişiler için geçerli olan erken emeklilik şartları şu şekildedir:

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla