Connect with us

TÜM HABERLER

2 MİLYON EMEKLİYİ İLGİLENDİREN DÜZENLEME! Sigorta Giriş Tarihinde Yeni Gelişmeler!

2 MİLYON EMEKLİYİ İLGİLENDİREN DÜZENLEME! Sigorta Giriş Tarihinde Yeni Gelişmeler!

Yayınlanma tarihi:

Türkiye’de emeklilikle ilgili önemli bir düzenleme, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) üzerinden yapıldı. 07.12.2023 tarihinde güncellenen bu düzenleme ile 1999 yasası öncesinde sigorta girişi olanlar için emeklilikte yaş şartının kalktığı belirtildi. Bu değişiklik, 3 Mart’tan bu yana 2 milyon EYT’linin emeklilik başvurusunu etkiledi.

EYT Başvuruları ve Süreç:

3 Mart’tan bu yana 2 milyon EYT’li, başvurularını yaparak emeklilik haklarını elde etti. Ancak süreç devam ederken, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda onaylanmayan başvurular ve iptal edilen dosyalar dikkat çekiyor. Dosyalardaki iptal nedenleri arasında prim gün sayısının tamamlanmaması, sahte sigortalılık tespitleri, prim borcu gibi faktörler bulunuyor.

Eksik Prim Günleri ve Borçlanmalar:

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte, eksik prim günleri olanlar için borçlanma seçeneği ortaya çıktı. Ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken noktalar arasında, Bağ-Kur kapsamında silinen günlerin tamamının satın alınması gerekliliği ve yeni asgari ücretle birlikte doğum, yurtdışı ve askerlik borçlanmalarının maliyet artışı yer alıyor.

Yaş Şartları ve İstisnalar:

Sadece 8 Eylül 1999 tarihine kadar işe girmiş olmanın yeterli olmadığı belirtiliyor. Ayrıca, yaşlılık aylığı bağlanmasında kademeli yaş hadleri bulunuyor ve işe giriş tarihleri ile belirleniyor. İstisnai durumlar arasında, yaş hadlerine eklenen 3 yıl ile 5400 prim ödeme günü koşulu yerine getirilen tarihler de bulunuyor.

Yıpranma Payı ve Diğer Düzenlemeler:

Memurluktan sonra 1.260 gün SSK’lı olarak çalışanların kazandığı yıpranma payı hizmet süresine ekleniyor, ancak emeklilik yaşından düşmüyor. Farklı sigortalılık statülerinde ödenen primler birleştirilerek toplam hizmet süresi üzerinden emekli olunabiliyor.

Sonuç ve Öneriler:

Yasa çıktığında başvurup da işlemleri tamamlayamayanlar, SGK’ya başvurularını dikkatlice kontrol etmeliler. Ayrıca, eksiklerin giderilmesi ve iptal nedenlerinin aşılması için gereken işlemlerin yapılması önem taşıyor. Bu süreçte, yaş şartlarına ve prim ödeme gün sayısına dikkat ederek, emeklilik haklarını kaybetmemek adına bilinçli adımlar atılmalıdır.

Bu düzenleme ile birlikte, Türkiye’deki milyonlarca emekli adayı için emeklilik süreçlerindeki değişiklikleri takip etmek ve gerektiğinde uzman görüşü almak önem arz etmektedir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla