Connect with us

EKONOMİ

1998 – 2004 Sigorta Girişliler için EYT Sorunu Çözülüyor mu? Resmi Açıklama!

Emeklilik, çalışanların en büyük hayaliyken ülkemizdeki sistemde düzenlemeler sürüyor.

Yayınlanma tarihi:

Emeklilik, çalışanların en büyük hayaliyken ülkemizdeki sistemde düzenlemeler sürüyor.

Çalışmalar Meclis’te devam ederken yasal çerçevede emeklilik hakkını elde etmek için vatandaşlar da araştırmalar yapıyor. EYT kapsamı dışında kalan milyonlarca vatandaş için bazı haklarla erken emeklilik başvurusunda bulunmak mümkünken detaylı olarak çalışanların haklarını bilmesi önem taşıyor.

EMEKLİLİĞİ ERKENE ÇEKMEK İSTEYENLERE FORMÜLLER AÇIKLANDI

Çalışanların en büyük amaçlarından birisi yaşlılık döneminde emekli maaşlarını da alarak rahat bir hayat sürebilmek. Diğer bir yandan yorucu çalışma hayatını olması gerekenden daha erken sonlandırarak emeklilik hayatına geçebilmek de birçok vatandaşın hayali. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) yasal haklar çerçevesinde bazı vatandaşların erken emekli olma şartını açıkladı. Özellikle vatandaşların 1 – 6 yıl daha erken emekli olmasında borçlanma yolu büyük bir avantaj sağlıyor.

ÇALIŞAN ANNELERE ERKEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU AÇIK

Çalışan kadınların çocuğu olması halinde devlet yasal ayrıcalıklar tanıyor. Her çocuk için 720 gün primle emekliliği öne çekmek anneler için mümkün oluyor. 3 çocuğa kadar sağlanan erken emeklilik hakkından yararlanan kadın çalışanlar toplamda 2160 gün, yani 6 sene daha erken emekli olma hakkına sahip olabiliyor. Doğum borçlanmasından yararlanmak için yaş ve yıl şartını dolduran anneler çocukları varsa başvurularını yapabiliyorlar. Bunun için çalışan kadınların sigortalı oldukları tarihte öncesinde çocuk sahibi olması gerekiyor. Bu çerçevede stajyerlik sigortası da dahil borçlanmaya dahil edilebiliyor.

Engelli çocuğu olan anneler içinse ek ayrıcalıklar bulunuyor. 1 Ekim 2008’den sonra edinilen primlerin yüzde 25’i, yani 4’te 1’i oranında prim eklemesi gerçekleştiriliyor. Böylelikle toplam prime eklenen yüzde 25 prim ve yaş şartının düşürülmesiyle engelli çocuğu olan anneler daha erken emeklilik başvurusunu yapabiliyor.

ASKERLİK BORÇLANMASIYLA ERKEN EMEKLİLİK

Ülkemizdeki erkek çalışanlar için erken emeklilik avantajı askerlik borçlanması yoluyla sağlanıyor. Sigortalı işe girilmeden askerlik görevi yerine getirilmişse askerlik borçlanmasıyla erken emekli olmak mümkün oluyor. 1 – 2 yıla kadar erken emeklilik için erkek çalışanlar prim borçlanarak öne çekme hakkını değerlendirebiliyor.

VERG İ İNDİRİMİYLE ERKEN EMEKLİLİK

Ülkemizde doğuştan engelli olan ya da rahatsızlık neticesinde engel durumu olan, iş gücü kaybına uğrayan sigortalı çalışanlar için erken emeklilik hakkı bulunuyor. Bu durumda yüzde 40 iş gücü kaybı bulunuyorsa erken emeklilik için başvuru yapılabiliyor. 3600 gün e 15 yıl ile 4680 gün 18 yıla kadar erken emeklilikten yararlanma hakkı bulunuyor.

Yüzde 60 oranında iş gücü kaybı olan vatandaşlar da SGK’dan emeklilik başvurusunu yapabiliyor. İş kazası, sağlık sorunları gibi nedenlerle bu vatandaşların 1800 gün primi olması halinde malulen emeklilikten faydalanılıyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla