Connect with us

TÜRKİYE

1996-1998-2012 SGK Girişlilere HAYIRLI OLSUN! 12 15 Yıllık Primle Emeklilik Yaşı Tablosu Hazırlandı

Yayınlanma tarihi:

1996-1998-2012 SGK Girişlilere HAYIRLI OLSUN! 12 15 Yıllık Primle Emeklilik Yaşı Tablosu Hazırlandı

Emeklilik, çalışan milyonlarca vatandaş için hayatın son durağı ve uzun vadeli bir hedef olarak görülüyor. Emeklilik, düzenli bir gelir ve rahat bir yaşamın anahtarı olarak kabul ediliyor. Bu nedenle, sigortalı çalışanlar hem kadınlar hem de erkekler, emekli olacakları yaş ve koşulları merak ediyorlar. İşte SGK uzmanları tarafından açıklanan erken emeklilik yolları ve detayları!

Sigortalılık Süresi ve Prim Ödemeleri

Emeklilik süreci, sigortalılık süresi ve prim ödemeleri ile başlar. Erkekler için 25 yıl, kadınlar için ise 20 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Ayrıca, belirli bir prim ödeme zorunluluğu da bulunuyor.

Erken Emeklilik Yolları

  1. On Yıl Primle Emeklilik: 15 yıl ve 3600 gün prim ödemiş olanlar, kısmi emeklilik olarak bilinen bir yöntemle emekli olabiliyorlar. Bu durumda yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş olarak belirlenmiş. Bu şartlar 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli. Sonrasında prim 4500 güne, yıl şartı ise 25 yıla çıkıyor.
  2. Malulen Emeklilik: İş yapabilme gücünü en az yüzde 60 oranında kaybedenler, malulen emekli olabiliyorlar. Bu durum için en az 1800 gün prim ödemiş olmak ve SGK’dan alınacak sağlık raporu gerekiyor. Yaş şartı aranmıyor, ancak malulen emeklilik alanlar çalışamıyorlar.
  3. Kadınların 6 Yıl Avantajı: Kadın çalışanlar, çocukları üzerinden önemli bir avantaja sahiptir. 3 çocuğa kadar sağlanan borçlanma, annelere 2160 gün yani yaklaşık 6 yıl erken emeklilik imkanı sunuyor. Bu fırsattan yararlanabilmek için çocukların sigortadan önce doğmuş olması gerekiyor.
  4. Askerlik Borçlanması: Erkekler için askerlik süreleri, emeklilik yaşını ve prim kazanımını etkileyebilir. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik süresi için borçlanma yapılması, sigorta giriş tarihini geri çekebilir, bu da erken emeklilik imkanı sağlar.
  5. Engelliye Erken Emeklilik: En az yüzde 40 engellilik oranına sahip çalışanlar, vergi indirimi alarak yaş şartına bakılmaksızın emekli olabilirler. Bu durumda, 15 yıl 3600 gün prim ödemiş olmak gerekiyor ve işe giriş tarihine göre bu süre 18 yıl 4680 güne kadar çıkabilir. Engelli emeklilik hakkından yararlananlar çalışmaya devam edebilir ve maaşları kesilmez.
  6. Yıpranma Payı: Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi meslek grupları için yıpranma payı uygulanır. Bu mesleklerde çalışanlar, sigortalılık sürelerine belli oranda gün ekleyerek ve işe girişi geri çekerek emeklilik imkanına kavuşabilirler. Eklenen prim süresinin yarısı kadar süre yaş şartından düşülür.
  7. Anneye Prim Avantajı: Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan anneler için, 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin d

örtte biri toplam primlere eklenir. Bu eklenen süre, yaş şartından da düşülür. Örneğin, 4 yıl çalışmış bir anne, 5 yıl çalışmış gibi sayılarak erken yaşta emekli maaşı alabilir.

Erken emeklilik hakkında daha fazla bilgi almak ve emeklilik sürecini planlamak için SGK uzmanlarından destek alabilirsiniz. Unutmayın, emeklilik kararı özenli bir şekilde alınmalı ve kişisel koşullara uygun bir planlamayla gerçekleştirilmelidir.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement