Connect with us

TÜRKİYE

1996, 1997, 1999, 2005 SGK’lılara Emeklilik! EYT Şartı Kalktı! 49-50-55 Yaşında Erken Emekli Olun!

Yayınlanma tarihi:

1996, 1997, 1999, 2005 SGK'lılara Emeklilik! EYT Şartı Kalktı! 49-50-55 Yaşında Erken Emekli Olun!

Emeklilik, pek çok çalışanın hayatındaki önemli bir dönemeçtir ve genellikle uzun vadeli hedefler arasında yer alır. Ancak, emeklilik için belirli koşulların karşılanması gereklidir ve bu koşulları sağlamak herkes için kolay olmayabilir. Özellikle fazla çalışma imkanı bulunmayanlar için, geleneksel emeklilik şartlarına uyum sağlamak oldukça zor olabilir. İşte bu noktada kısmi emeklilik formülü devreye giriyor ve az primle emekli olmanın yeni yollarını açıyor.

Kısmi emeklilik, yoğun çalışma temposuna ayak uydurmakta zorlananlar için yaşlılık dönemine daha hazırlıklı adım atma imkanı sunuyor. Ancak, bu fırsattan kimlerin yararlanabileceği ve hangi şartların gerektiği konuları merak edilenler arasında yer alıyor.

Kısmi emeklilik imkanıyla 10 yıl prim ödeyenlere emeklilik kapıları aralanıyor. Ancak bu fırsattan yararlanabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İlk olarak, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmak gerekiyor. İkinci şart ise Sosyal Sigortalar Kurumu’na (SSK) bağlı olmak. Ayrıca, en az 3600 prim gününü (yani 10 yılı) tamamlamak ve kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşını doldurmak gerekiyor.

Emekli aylığı, bu üç şarttan hangisinin en son gerçekleştiği tarihe göre belirleniyor ve emeklilik yaşının doldurulduğu tarihten itibaren ödenmeye başlanıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, yaş şartının EYT düzenlemesiyle kaldırılmamış olmasıdır.

Kısmi emeklilik imkanından, EYT düzenlemesi kapsamında tarım işçileri de yararlanabiliyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan ve 15 yıl sigortalılık süresi ile 3600 prim ödeme günü koşulunu sağlayan tarım işçileri, kısmi emeklilikten faydalanabiliyor. 1984 yılında yapılan bir düzenleme ile tarım sektöründe çalışanlara sosyal sigorta kapsamına girme imkanı tanınmıştır.

EYT düzenlemesiyle, 3600 prim gününü dolduran bu kişilere yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı tanındı. Böylece, emeklilik için yaş sınırlaması olmadan 10 yıl prim ödeme şartı getirilmiş oldu.

İşte bu noktada, kısmi emeklilik için gereken şartlar daha da detaylı bir şekilde inceleniyor. Örneğin, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan SSK’lıların kısmi emeklilik için 4500 gün prim ödemesi gerekiyor ve bu da yaklaşık 12.5 yıl süreye denk gelmektedir. Ancak bu süreçte yaş şartı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bağ-Kur’lularda ise kısmi emeklilik için 5400 gün prim ödeme şartı bulunmaktadır. Ancak, bu durumda yaş şartı da farklılık göstermektedir.

Sonuç olarak, kısmi emeklilik imkanından faydalanmak isteyenlerin belirli koşulları sağlamaları gerekmektedir ve bu koşulların her birinin detaylı bir şekilde incelenmesi önemlidir. Ayrıca, eksik prim günlerini borçlanarak tamamlama imkanı da bulunmaktadır. Bu nedenle, emeklilik planlaması yaparken dikkatli ve detaylı bir şekilde hareket etmek gerekmektedir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement