Connect with us

TÜRKİYE

Yeni Emeklilik Reformu! Primsiz ve Vergisiz Malulen Emeklilik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yayınlanma tarihi:

Yeni Emeklilik Reformu! Primsiz ve Vergisiz Malulen Emeklilik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Türkiye’de emeklilik sistemi sürekli olarak güncelleniyor ve geliştiriliyor. Son olarak, tamamlayıcı emeklilik destekleri ve malul aylığı alanlara yönelik işe dönüş yollarıyla ilgili önemli değişiklikler yapılacak. İşte, primsiz ve vergisiz malulen emeklilik hakkında merak edilen soruların yanıtları ve yeni yılda hayata geçirilecek emeklilik reformunun detayları.

Yeni yılın başlamasıyla birlikte, Türkiye’de emeklilik sisteminde önemli değişikliklere gidileceği açıklandı. Bu değişikliklerle birlikte, emeklilerin refahını artırmayı hedefleyen adımlar atılıyor. İşte, yeni emeklilik reformunun detayları ve primsiz, vergisiz malulen emeklilik hakkında merak edilen soruların yanıtları.

Bu kapsamda sürekli iş göremezlik geliri alanlar için mesleki rehabilitasyon uygulaması hayata geçirilecek. Sağlık sorunları nedeniyle ‘malulen ve engelli hakkıyla’ emekli olunabiliyor. Primsiz, vergisiz malulen emeklilik için gerekli koşullar ve merak edilen bazı soruların yanıtları şu şekildedir:

MALULEN EMEKLİLİK BÜTÜN SİGORTA KOLLARINI KAPSAR MI?

Maluliyet tespitinde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı bulunmuyor. Ağır hastalıklarda malul aylığı bağlanması için en az 10 yıl sigortalılık ve 1800 gün prim ödeme koşulu bulunuyor. SGK’ya başvurulan tarihte en az 5 yıl prim ödemiş olmayanların sevk işlemi yapılmıyor. Prim gün sayısı borçlanma ile tamamlanabiliyor.

SAĞLIK SORUNLARI NEDENİYLE ERKEN EMEKLİLİK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Meslekte çalışma gücünün tamamını ya da bir kısmını kaybetme durumunda sürekli gelir kaybına neden olan fizyolojik bir risk olarak tanımlanan malullük durumunda erken emeklilik mümkün.

Malulen emekli olamayan engelli hakkıyla da emekliliğe hak kazanabilir. Malulen emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi, prim koşulunu yerine getiremeyen engellilik tespiti yaptırarak emekli olabilir. Bunun için bağlı olunan sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünün ilgili servislerine başvuru yapılabilir. Geçici malul aylığının kalıcı olması için bir hastalık nedeniyle çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğuna dair sağlık raporu gerekiyor. Rapor için sosyal güvenlik merkezine başvurarak yetkili hastanelere sevk isteniyor.

HANGİ SAĞLIK SORUNU NEDENİYLE MALUL AYLIĞI BAĞLANIR?

SGK, malulen emeklilik için liste yayınlıyor. Kanserin yanı sıra çalışmaya olanak vermeyen genetik hastalıklar, beyin tümörleri, MS, Parkinson, Alzheimer, demans, sara ve bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği, sindirim sistemi kanamaları, astım, KOAH, uyku bozuklukları, zeka gerilikleri, bipolar bozukluk, AIDS, tüberküloz, kalp, böbrek, akciğer nakli, görme azlığı, denge bozuklukları, işitme kaybı, organ kaybı ve solunum sistemi hastalıkları sıralarda yer alıyor.

Bu önemli değişiklikler ve emeklilik hakkındaki bilgiler, emeklilik sistemi ile ilgilenenler için önemli bir referans olabilir. Emeklilik reformu ile birlikte, emeklilerin yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor ve bu konuda yapılan düzenlemeler takip edilmelidir.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement