Connect with us

TÜRKİYE

SGK’dan Emekli Olmak İsteyenler İçin Büyük Değişiklik! EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞTİ! 3600-5000-7200 Prim Hesabı Sil Baştan

Yayınlanma tarihi:

SGK'dan Emekli Olmak İsteyenler İçin Büyük Değişiklik! EMEKLİLİK SİSTEMİ DEĞİŞTİ! 3600-5000-7200 Prim Hesabı Sil Baştan

Emeklilik tablosu ve yaşam süresi hesaplamaları, Türkiye’de çalışanların ve emekli olmayı bekleyenlerin büyük ilgi gösterdiği konulardan biri haline geldi. Son dönemde, emeklilik için gereken prim gün sayıları ve yaş hesaplamaları üzerine yapılan aramalar hız kazandı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yaş gün tablosu da adım adım A’dan Z’ye şekilleniyor. Hangi koşullarda daha erken emekli olunabileceği, pek çok vatandaşın merak ettiği bir konu haline geldi. İşte detaylar…

Ülkemizdeki emeklilik sistemi, SGK’nın belirlediği kriterlere dayanıyor. Her ülkenin kendi sosyal güvenlik sistemi ve emeklilik kuralları bulunsa da, genel olarak yaş, hizmet süresi ve prim ödemeleri gibi temel unsurlar üzerine inşa edilmiş durumda. Ancak bazı durumlarda çalışanlar, daha erken emekli olma hakkı elde edebilirler. Peki, kimler daha az primle erken emekli olabilir? İşte merak edilenler…

Yeni Emeklilik Yöntemleri Yolda

Emeklilik sistemine getirilen yenilikler, çalışanların emeklilik yaşını ve bekleme sürelerini belirlemede büyük bir rol oynuyor. Bu yönde atılan adımlar, emeklilik konusunda farkındalığı artırmış durumda. Son zamanlarda ise “EYT” tartışmalarıyla başlayan süreç, ev hanımlarının emekliliği ve küçük esnafların prim sürelerinin düşürülmesi çalışmalarıyla devam ediyor.

10 Yıl Sigorta ile Emekli Olunabilir

Prim gün sayısı yetersiz ancak yaş nedeniyle prim tamamlama imkanı bulunmayan bireyler, “yaştan emekli” olma yolunu seçebilirler. Şartlar ilk sigorta tarihine göre değişse de, örneğin 10 yıl ve 3600 gün primle emekli olmak mümkün hale geliyor.

Normal emeklilik şartlarının dışında, yaşlılık döneminde olan ancak prim gün sayısı düşük olan kişiler için “yaştan emeklilik” uygulaması bulunuyor. Bu yöntemde daha düşük prim ödenerek emekli olmak mümkün. Hatta sadece 10 yıl çalışan bir kişi bile bu yöntemle emekli olma hakkına sahip olabiliyor. Ancak bu durum, kişinin erken yaşta sigorta yapmış olmasına bağlıdır.

Yaştan Emeklilik Koşulları

Yaştan emeklilik koşulları, ilk defa sigorta yapıldığı tarihe göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, 9 Eylül 1981’den önce sigorta başlatan kadınlar ve 23 Mayıs 2002’den önce 15 yıl sigortalılığı olan kadınlar, 50 yaşında ve 3600 prim günüyle emekli olabiliyorlar. Benzer şekilde, 9 Eylül 1976’dan önce sigorta başlatan erkekler ve yine 23 Mayıs 2002’den önce 15 yıl sigortalılığı olan erkekler, 55 yaşında ve 3600 gün primle emekli olabilirler.

Daha geç sigortalı olan kişiler de 3600 gün primle emekli olma hakkına sahip olabiliyorlar. Ancak bu durumda 15 yıllık sigortalılık süresi de aranmaktadır. Ayrıca, daha geç sigortalı olan bireylerin yaş sınırı da yükselmektedir.

Yaştan emeklilik sistemi, özellikle belirli yaşa gelmiş ancak normal emeklilik için gerekli prim gün sayısını dolduramamış kişilere tanınan bir imkandır. Bu kişiler, prim gün sayıları yetersiz olduğu için emekli olamazlar ancak yaşları nedeniyle de prim ödeme günlerini tamamlama şansı kalmamıştır. Bu bağlamda, yaştan emeklilik hakkı, belirli yaşın üzerinde olan ve yeterince çalışma imkanı bulamamış kişilere sunulan bir fırsattır.

Kimler daha az primle erken emekli olabileceği, başvuru koşulları ve ayrıntılar, herkesin merak ettiği konulardan biri haline gelmiş durumda. Emeklilik konusunda getirilen bu yeni düzenlemeler, bireylerin daha bilinçli kararlar almasına yardımcı olurken, çalışma hayatının geleceği açısından da önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla