Connect with us

TÜRKİYE

Miras Kalan Tarlalar 2 Yıl Ekilmezse… Bakanlık Düğmeye Bastı

Yayınlanma tarihi:

Miras Kalan Tarlalar 2 Yıl Ekilmezse... Bakanlık Düğmeye Bastı

Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı, miras yoluyla devralınan ancak miras hukuku karmaşıklıkları nedeniyle işlenemeyen arazileri ve toprakları değerlendirmek için yeni bir yöntem geliştirdiğini duyurdu. Bu önemli değişikliği Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider açıkladı.

Gizligider, miras yoluyla elde edilen toprakların sıklıkla mülkiyet ve miras hukuku sorunları nedeniyle işlenemediğine dikkat çekti ve bu soruna çözüm getirecek bir uygulama başlattıklarını belirtti. Buna göre, herhangi bir toprak parçasının 2 yıl içinde işlenmemesi veya kiraya verilmemesi durumunda, bu toprağın en yakın yerleşim yerinden başlayarak dijital kiralama yöntemiyle kiralanacağını açıkladı. Kiraya verilen toprakların geliri ise ilgili kişilerin banka hesaplarına yatırılacak.

Tarımın Kalbinden Dünyaya: Antalya Tarım Zirvesi Toplantısı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen “Tarımın Kalbinden Dünyaya: Antalya Tarım Zirvesi” adlı toplantıda, tarımda milli stratejilerin belirlenmesi ve kamuoyu oluşturulmasına katkı sağlama amacı güdüldü. Bu önemli etkinlikte tarım sektörünün önde gelen uzmanlarından oluşan 4 panel düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider açılış konuşmasında, Türkiye’de tarımsal üretim planlaması yapılacağını ve bu kapsamda alınan yasa ile üretimde denge sağlanacağını vurguladı. Gizligider, özellikle portakal üretiminde yaşanan dalgalanmaların çiftçileri zorladığını ve bu soruna çözüm getirilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca, su kullanımı ve su sıkıntısı konusuna da değinen Gizligider, Konya’da meydana gelen obrukların su kaynaklarının yanlış kullanımı sonucu oluştuğunu ve bu obrukların ilerleyen yıllarda ciddi tehlikelere yol açabileceğine dikkat çekti.

Türkiye’nin Tarım ve İhracat Potansiyeli

Gizligider, Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında etkili bir rol oynadığını ve bu alandaki planlamaların dünya ekonomisini etkilediğini vurguladı. Ayrıca, sözleşmeli üretim sistemi ile çiftçilerin daha rahat bir şekilde ürünlerini yetiştirebileceğini ve ürünlerin tarladan tüketiciye ulaşmasındaki fiyat farkının azaltılacağını ifade etti.

Toprağın verimli bir şekilde kullanılması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Gizligider, miras yoluyla devralınan toprakların işlenmesi ve üretime kazandırılması için dijital kiralama yöntemini hayata geçirdiklerini açıkladı.

Antalya Tarım Zirvesi’nin Önemi

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar ise Antalya’nın Türkiye’de tarımın merkezi olduğunu ve bu alanda elde edilen başarıların dünya çapında tanıtılması gerektiğini belirtti. Tarım sektörünün ihracatının önemine vurgu yapan Bahar, tarım ürünleri ihracatının Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını dile getirdi.

Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak ise Türk tarımının güvenilir bir şekilde gelişmesinin ve pazarlanmasının önemine dikkat çekti ve tarımın markalaşması için çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.

Orta Vadeli Program (OVP) ve Türkiye’nin Ekonomik Hedefleri

Bahar, ayrıca Türkiye’nin Orta Vadeli Program (OVP) ile ekonomik hedeflerini belirlediğini ve bu programın hazırlanmasında sektör temsilcilerinin görüşlerinin dikkate alındığını söyledi. Bu sayede OVP’nin kamuoyu tarafından ben

imsendiğini ve desteklendiğini belirtti.

Antalya Valisi Hulusi Şahin de iklim değişikliği ve güvenilir gıdaya erişimin önemine vurgu yaparak, tarımın geleceği için sürdürülebilir politikaların benimsenmesi gerektiğini ifade etti.

Antalya Tarım Zirvesi, Türkiye’nin tarım ve ihracat potansiyelini masaya yatırarak sektörün gelişimine katkı sağlayacak önemli bir etkinlik olarak dikkat çekti. Tarımın stratejik bir sektör olduğu ve sürdürülebilir planlamaların önemli olduğu vurgulandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla