Connect with us

EKONOMİ

MİLYONLARCA ÇALIŞAN İÇİN KRİTİK GELİŞME! TBMM’de kabul edilen teklifle çalışma saatleri değişebilir mi?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 27 Aralık 2023 tarihinde AK Parti’nin “çalışma gün ve saatlerine” ilişkin grup önerisini kabul etti.

Yayınlanma tarihi:

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 27 Aralık 2023 tarihinde AK Parti’nin “çalışma gün ve saatlerine” ilişkin grup önerisini kabul etti. Bu önerinin kabul edilmesiyle birlikte, çalışan emeklilere 5 bin lira verilmesini de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi de kabul edilmiş oldu.

Ancak, bu kabul edilen öneride çalışma saatleri ve günlerine dair bir düzenleme yer almıyor. Bu nedenle, henüz çalışma saatleri ve günlerine dair bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı netlik kazanmış değil.

Türkiye’de haftalık çalışma saatleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre oldukça uzun. Türkiye’de istihdamda bulunan işçi ve memurlar haftada ortalama 42.9 saat çalışırken, bu süre AB ülkelerinde ortalama 36.4 saat. Türkiye’de haftalık 49 saat veya daha fazla çalışanların oranı da yüzde 28.

Bu nedenle, uzun çalışma saatleri nedeniyle sosyallikten uzak bir hayat yaşadığını dile getiren birçok kişi, çalışma saatlerinin kısaltılmasını istiyor. Muhalefet partilerinden CHP, İYİ Parti ve HDP de bu konuda ortak bir teklif sunmuştu. Bu teklifte, haftalık çalışma saatinin 45 saatten 37.5 saate düşürülmesi öngörülüyor.

TBMM’de kabul edilen teklifin ardından, çalışma saatleri ve günlerine dair bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı merakla bekleniyor. Bu konudaki karar, TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak olan görüşmelerin ardından belli olacak.

Mesai saatleri kısaltılırsa ne gibi etkiler olur?

Mesai saatleri kısaltılması, çalışanlar açısından birçok olumlu etki yaratabilir. Bu etkilerden bazıları şunlardır:

  • Çalışanların sosyal yaşamlarını daha aktif bir şekilde sürdürebilmesi,
  • Çalışanların daha verimli ve üretken olabilmesi,
  • İş kazaları ve meslek hastalıklarının azalabilmesi,
  • Çalışanların ruhsal ve fiziksel sağlıklarının iyileşebilmesi.

Ancak, mesai saatleri kısaltılmasının bazı olumsuz etkileri de olabilir. Bu etkilerden bazıları şunlardır:

  • Üretim maliyetlerinin artması,
  • Rekabet gücünün zayıflaması,
  • İşsizlik oranının artması.

Mesai saatleri kısaltılması konusunda yapılan çalışmalar, bu etkilerin minimize edilmesi için çeşitli öneriler sunmaktadır. Örneğin, çalışma saatlerinin kısaltılmasıyla birlikte, çalışanların ücretlerinde artış yapılması veya hafta sonu tatillerinin uzatılması gibi öneriler bulunmaktadır.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla