Connect with us

TÜRKİYE

Kredi Kartı Borcu Olanlara Kötü Haber: Perşembe Günü Değişecek

Yayınlanma tarihi:

Kredi Kartı Borcu Olanlara Kötü Haber: Perşembe Günü Değişecek

Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelesinde kredi kartlarıyla yapılan harcamalara sınırlamalar getirilmesi sinyalleri iyiden iyiye belirginleşiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konuda alınacak önlemlere dair işaretler verdi ve özellikle taksitlere yönelik değişikliklerin piyasanın en çok üzerinde durduğu meselelerin başında geldiğini ifade etti.

Bireysel kredi kartı bakiyelerinin toplamı 924.7 milyar lira seviyesinde bulunuyor ve bunun 422 milyar lirası taksitli kredi kartı borcundan oluşuyor. Kurumsal kredi kartları bakiyesi ise 346.3 milyar lira ve bunun 150.4 milyar lirası taksitli kredi kartı borcu olarak öne çıkıyor. Toplam taksitli kredi kartı borçları ise 572.5 milyar lira ile yarım trilyonun üzerinde bulunuyor.

Özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın Haziran toplantısından bu yana politika faizindeki artışlar dikkat çekici. Yüzde 8,5 olan politika faizi üç ayda yüzde 25’e çıkarıldı. Bu artış bankaların kredi kartı işlemlerinde uygulayabilecekleri azami faiz oranlarını etkiledi.

Referans faiz oranı politika faizi artışı öncesinde yüzde 0,81 seviyesindeydi ve kredi kartı işlemlerinde azami faiz oranı yüzde 1,36 olarak belirlenmişti. Ancak Eylül itibariyle referans faiz oranı yüzde 2,26’ya, kredi kartı işlemlerindeki azami faiz oranı ise yüzde 2,81’e yükseldi. Bu hafta Perşembe günü gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısında faizlerin 500 baz puan artırılması beklentiler arasında. Bu artış da kredi kartı faiz oranlarının bir kez daha artmasına neden olacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verileri, kredi kartlarında faiz ve gecikme faiz oranlarının artmasına rağmen özellikle bireysel kullanımda harcamaların artarak sürdüğünü gösteriyor. Haziran başında toplam bireysel kredi kartı bakiyesi 721.4 milyar lira seviyesindeyken 8 Eylül itibariyle 924.7 milyar liraya yükseldi. Taksitsiz bireysel kredi kartı harcamaları ise haziran başında 344.8 milyar liradan 8 Eylül’de 502.7 milyar liraya çıktı.

Taksitli kredi kartı harcamaları da haziran başında 368.6 milyar lira iken 8 Eylül haftasında 422 milyar liraya yükseldi. Ancak taksitli kredi kartı harcamalarının toplam bireysel kredi kartı harcamalarındaki oranı Nisan sonundan bu yana geriliyor. Nisan ortasında bireysel taksitli kredi kartı harcamaları toplam bireysel kredi kartı harcamaları içinde yüzde 53,4 pay sahibi iken 8 Eylül itibariyle bu oran yüzde 45,6’ya kadar geriledi. Bireysel taksitli kredi kartı harcamalarının toplam bireysel kredi kartı harcamalarındaki oranı 8 puan birden düşerek dikkat çekici bir seviyeye geriledi. Tüm bu veriler, kredi kartı harcamalarının enflasyonla mücadele kapsamında yeniden ele alınabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla