Connect with us

TÜRKİYE

Formül Tamam, Tarih Öne Çekiliyor! 1999-2000-2008’de SGK’lı Olanlara Erken Emeklilik Geldi! 48-49-50-51-52 Yaşında…

Yayınlanma tarihi:

Formül Tamam, Tarih Öne Çekiliyor! 1999-2000-2008'de SGK'lı Olanlara Erken Emeklilik Geldi! 48-49-50-51-52 Yaşında...

Emeklilik, farklı meslek grupları ve sigorta seçenekleri göz önünde bulundurularak oldukça farklılık gösterebiliyor. Özellikle erken emeklilik için gereken prim gün sayısı, emeklilik tarihini 6 ay ile 6 yıl arasında öne çekebiliyor. Kamu çalışanları, özel sektör çalışanları, serbest meslek sahipleri ve esnaf gibi farklı meslek gruplarına mensup bireylerin emeklilik süreleri ve prim ödeme şartları, çalıştıkları sektörlere ve sigorta sistemlerine bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterebiliyor. İşte erken emeklilik için aranan şartlar!

Erken emeklilik konusunda büyük bir düzenleme için hazırlıklar hız kesmeden sürüyor. Planlanan yeni emeklilik reformu, 2000 yılı sonrasında sigorta girişi olan vatandaşları büyük ölçüde etkileyecek ve emeklilik sürecinde önemli değişiklikler getirecek. Yapılan açıklamalara göre, mevcut düzenlemelere göre 2036 yılında emekli olması planlanan kişiler için yeni düzenlemeyle birlikte emeklilik yaşlarının öne çekilme olasılığı doğuyor. İşte, erken emeklilik formülüne ilişkin detaylar!

Kısmi emeklilik olarak bilinen 15 yıllık prim gün sayısını tamamlayan kadınlar ve erkekler, 1999 yılı öncesinde kadınlar için 50, erkekler için 55 yaşında emekli olabiliyordu. Ancak 2014 yılından itibaren emeklilik yaşları kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak belirlendi.

Taleplere göre kadınlarda emeklilik yaş sınırının 58’den 50’ye, erkeklerde ise 60’tan 55’e düşürülmesi bekleniyor. Bu değişiklik sayesinde, 15 yıllık prim gün sayısını tamamlayan ve 3600 günü dolduran çalışanlar, emeklilik haklarından daha erken yararlanabilecekler.

Yeni düzenleme yürürlüğe girdiğinde, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) olarak adlandırılan vatandaşlar, emeklilik için gerekli şartları sağladıklarında emeklilik haklarından daha erken faydalanabilecekler.

Emeklilik sürecinde hizmet tespit davası da büyük bir öneme sahip. Bu noktada iki ana husus bulunuyor. İlk olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun arşiv kayıtları incelenecek ve günsüz girişler varsa ve 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışıldığından eminse, SGK’ya başvurarak arşiv kayıtları incelenebilecek. Giriş kaydı yapılmış fakat prim ödenmemiş durumdaysa, sigorta günü görünmeyebilir. 8 Eylül 1999’dan önce ise emeklilik hakkı kazanılamaz. Daha sonraki yıllarda emeklilik şartları değiştiği için bu durum pek etkili olmayabilir.

Prim gün sayısı da oldukça kritik bir faktör. 5.000 gün ile 5.973 gün arasında prim gün sayısını tamamlamak gerekiyor. Bu aralıkta prim günü bulunmayan kişilerin erken emeklilik hakkı kazanması mümkün olmayabilir.

Meclis seçimlerinin ardından ikinci torba yasa çalışmaları başladı. Emeklilik reformu da bu torba yasa içerisinde önemli bir yer tutuyor. Meclis açıldığında, Bağ-Kur’luları ilgilendiren önemli adımların atılacağı bir reform gündeme gelecek. Prim düşürülmesi ve yaş şartıyla ilgili değişikliklerin hayata geçirilmesi bekleniyor.

Ayrıca, ev kadınları ve anneler için de bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu düzenlemeye göre, ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bu destek, Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulmasıyla sağlanacak. Bu bankanın gelirleri doğal kaynak rezervlerimizden gelecek. Düzenleme kapsamında, SGK’ya başvuran kadınlara prim desteği verilmesi planlanıyor. Ev kadınları, aylık 4.292,52 TL olan primi ödeyerek emeklilik hakkı kazanabilecekler. Bu sayede devlet, mevcut prim tutarının üzerinden yıllık 17.170 TL destek sağlayacak. Üstelik asgari ücret arttıkça, prim desteği de artacak.

Emeklilik reformunun bir diğer hedefi de yaş faktörü. Özellikle kadınların emeklilik yaşının, sahip oldukları çocuk sayısına göre esnetilmesi düşünülüyor. Bu noktada, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir model gündemde. Bu modelle annelere, çocuk sayısına göre prim eklenmesi ve yaş şartından indirim yapılması planlanıyor. Ayrıca, annelerin uzaktan ve esnek çalışma modelleriyle, bakıcı desteği gibi yeni düzenlemeler de gelecekte gündeme gelebilir.

Yaklaşan Meclis oturumuyla birlikte, ikinci torba yasa kapsamında emeklilik reformunun hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu reformla birlikte Bağ-Kur’luların prim gün şartı düşürülecek ve kadınların ve erkeklerin emeklilik yaşları yeniden gözden geçirilecek. Ayrıca, ev kadınlarına ve annelere yönelik prim destekleri ve yaş faktörünün esnetilmesi gibi yeni düzenlemeler de gündemde olacak. Bu düzenlemeler, emeklilik sürecinin farklı meslek gruplarına ve bireylerin ihtiyaçlarına daha uygun hale getirilmesini amaçlıyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla