Connect with us

TÜRKİYE

Fındık Fiyatı İçin KÖTÜ HABER! 70 TL’ye kadar düşecek?

Yayınlanma tarihi:

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Karadeniz Bölgesi’nde fındık üretimi yapılan illerde, 60’tan fazla noktada fındık alımı yapılacağını ve randevuların 21 Ağustos’tan sonra açılacağını duyurmuştu. Alım işlemlerinin ise 28 Ağustos’ta başlayacağı belirtilmişti.

Bu yıl Giresun kalitesindeki fındığın kilogram başına 84 lira, levant kalitesindeki fındığın 82,5 lira ve sivri fındığın ise 80 lira olarak alınacağı ifade edilmişti. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı, bu fiyatların yanı sıra randıman primi ve destekleme priminin de ödeneceğini açıklamıştı.

Ancak TMO’nun fındık alım şartları ve kotası, üreticilerin fındıklarını tamamını TMO’ya satamamasına ve serbest piyasada farklı fiyatlarla işlem görmesine neden oluyor.

Serbest piyasada fındık fiyatının 70 TL’ye kadar düşebileceği tahmin ediliyor. Büyük şirketlerin bu taban fiyatı zorlayacağı ve bazı durumlarda taban ücretle alım yapabileceği konuşuluyor.

Üreticiler için bu yıl fındık fiyatları, girdi ve çıktı maliyetlerini göz önünde bulundurduğunda tatmin edici değil. Belirlenen fiyat, üreticilerin beklentisinin altında kalmış durumda. Bu nedenle, serbest piyasada fındık fiyatının 70 TL’ye kadar düşmesi bekleniyor.

Ancak gelecek yıl için tahminler, zirai don riskinin gerçekleşmesi durumunda fındık fiyatlarının yükselme potansiyelini işaret ediyor. Eğer zirai don yaşanırsa, fındık fiyatlarının Ocak ayından itibaren 100 TL civarında işlem göreceği, Mart ayından itibaren ise 140 TL’ye kadar yükselebileceği öngörülüyor.

Bu süreç içerisinde sabreden ve fındığını satmayan üreticilerin, istedikleri fiyatı elde etme olasılığı daha yüksek görünüyor. Serbest piyasanın, taban fiyattan başlayarak kademe kademe artan fiyatları, direnen üreticilere daha iyi bir satış fırsatı sunabilir.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla