Connect with us

EKONOMİ

Emeklilikte yeni dönem: Aylık bağlama oranı değişecek, emeklilik yaşı artacak

Türkiye’nin 2024-2028 yılları için hazırladığı 12. Kalkınma Planı’nda emeklilik yaşı ve aylık bağlama sisteminde yeni düzenlemelere gidileceği belirtildi.

Yayınlanma tarihi:

Türkiye’nin 2024-2028 yılları için hazırladığı 12. Kalkınma Planı’nda emeklilik yaşı ve aylık bağlama sisteminde yeni düzenlemelere gidileceği belirtildi.

Planda, emekli aylıklarında düşüşe yol açan aylık bağlama oranıyla (ABO) ilgili düzenlemeye yer verildi. ABO’nun, emekli maaşlarının hesaplanmasında kullanılan ve prim ödemelerinin emekli aylığına etkisini azaltan bir sistem olduğu biliniyor.

Planda, ABO’nun kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yeniden düzenleneceği ifade edildi.

Ayrıca, emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışı ile uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacağı kaydedildi.

Bu kapsamda, emeklilik yaşına ilişkin de bir düzenleme yapılması bekleniyor.

Nüfus yaşlanmasına yönelik önlemler

Planda, nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerinin azaltılması için de bir dizi önleme yer verildi.

Buna göre, yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası kurulacak.

Sürekli iş göremezlik geliri veya maluliyet aylığı alan kişilerin yeniden işgücü piyasasına dönmesi için mesleki rehabilitasyon uygulaması hayata geçirilecek.

Tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleri

Planda, sosyal güvenlik sisteminin emekli refahının artırılması ve kişilere ilave sağlık güvencesi sağlanması amacıyla tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleriyle destekleneceği belirtildi.

Bu kapsamda, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) daha cazip hale getirilerek fon tutarı ve katılımcı sayısı artırılacak.

Otomatik Katılım Sistemi (OKS) işveren katkısını içerecek şekilde geliştirilecek ve fon çeşitliliği sağlanacak.

BES’te yapılan kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması sağlanacak.

Yaş ve yıl şartlarını karşılayan BES katılımcılarının fonları, isteğe bağlı olarak uzun dönem bakım teminatına dönüştürülebilecek.

Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES’e katılımlarını ve sistemde kalmalarını teşvik edici uygulamalar hayata geçirilecek.

OKS’de olduğu gibi BES’ten emekli olan bireylerin birikimlerini toplu olarak çekmeleri yerine programlı geri ödeme veya yıllık gelir sigortası şeklinde almaları özendirilecek.

Önemli değişiklikler yolda

Planda yer alan düzenlemeler, milyonlarca emekli ve çalışanı ilgilendiriyor.

Özellikle, ABO’nun yeniden düzenlenmesi ve emeklilik kriterlerinin otomatik ayarlama mekanizmalarına göre belirlenmesi, emeklilik sisteminin daha sürdürülebilir hale getirilmesi açısından önemli bir adım olacak.

Nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerini azaltmak için de planlanan düzenlemeler, bu konudaki endişeleri azaltabilir.

Tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemlerinin geliştirilmesi ise emeklilerin ve çalışanların refahının artırılması açısından önemli bir fırsat sunuyor.

Özellikle, BES’te yapılan kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması, BES’in daha cazip hale gelmesini sağlayabilir.

Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES’e katılımlarını ve sistemde kalmalarını teşvik edici uygulamaların hayata geçirilmesi ise BES’in tabana yayılması açısından önemli bir adım olacak.

Türksat’tan 40 Bin TL Maaşlı Personel Alımı: KPSS Puanına Gerek Yok

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla