Connect with us

EKONOMİ

Emeklilikte İkinci Önemli Reform Geliyor: Aylık Bağlama Sistemi ve Sosyal Güvenlik Sistemleri Yenilenecek

Emeklilikte önemli değişiklikler gündemde! EYT yasası sonrası, hükümet emeklilik aylık bağlama sistemini yeniden düzenleme yolunda adımlar atmaya hazırlanıyor..

Yayınlanma tarihi:

Emeklilikte İkinci Önemli Reform Geliyor: Aylık Bağlama Sistemi ve Sosyal Güvenlik Sistemleri Yenilenecek

Emeklilikte önemli değişiklikler gündemde! EYT yasası sonrası, hükümet emeklilik aylık bağlama sistemini yeniden düzenleme yolunda adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu yeni reform kapsamında, geliri düşük olan kesimler için özel bir sosyal sigorta programı oluşturulacak, böylece kişilerin istihdamda daha uzun süre kalabilmeleri teşvik edilecek.

Hükümet, beş yıllık Kalkınma Planı dönemi içinde emeklilik aylık bağlama sisteminde köklü değişiklikler yapacak. Bu değişiklikler özellikle geliri düşük esnaf, çiftçi, mevsimlik işçiler gibi kesimlere yönelik özel sosyal sigorta programlarını içerecek. Aylık bağlama sistemi, çalışanların istihdamda daha uzun süre kalmalarını teşvik edecek şekilde yeniden düzenlenecek ve mali yük getirmeyecek.

Ayrıca, emeklilik kriterlerinin belirlenmesi sırasında doğumdan beklenen yaşam süresinin artışıyla uyumlu otomatik ayarlama mekanizmaları üzerinde çalışmalar yapılacak. 2024-2028 dönemini kapsayan Kalkınma Planı’nda, sosyal güvenlik sisteminin genişletilmesi ve prim tabanının güçlendirilmesi gibi, emekli refahını artırmayı hedefleyen reformlar da yer alıyor.

Sosyal güvenlik sistemine girişi kolaylaştırmak için farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik yeni uygulamalar geliştirilecek ve işverenlik uygulamaları yaygınlaştırılacak.

Düşük gelirli esnaf, sanatkar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplar için özel sosyal sigorta programları oluşturulacak. Aynı zamanda sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamaları, değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma modellerine uyumlu hale getirilecek.

Dijitalleşme ile ortaya çıkan yeni çalışma modelleri, sosyal güvenlik sistemiyle daha iyi uyumlu hale getirilmek için hukuki altyapı güçlendirilecek.

Sosyal güvenlik uygulamalarının, kısmi süreli çalışma gibi esnek çalışma modelleri ile daha iyi uyumlu hale getirilmesi planlanıyor. Aylık bağlama sistemi, kişilerin istihdamda daha uzun süre kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yeniden düzenlenecek. Bu düzenlemeler, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi göz önünde bulundurarak hayata geçirilecek, böylece sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecek.

Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesi sırasında doğumdan beklenen yaşam süresi artışıyla uyumlu otomatik ayarlama mekanizmaları üzerinde çalışmalar yapılacak.

Ayrıca, sosyal güvenlik sistemi prim tahsilatlarının artırılması ve prim borçlarının daha etkin bir şekilde takip edilmesi için çalışmalar yapacak. Sosyal güvenlik sisteminin daha basit ve etkin bir yapıya kavuşturulması için istihdam teşvikleri gözden geçirilecek ve hizmet kalitesi artırılacak.

Kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin artırılması ve teşvik sisteminin daha basit ve etkin bir yapıya kavuşturulması da planlanıyor.

Sosyal güvenlik sistemi, emekli refahının artırılması ve kişilere ilave sağlık güvencesi sağlama amacıyla tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleri ile desteklenecek. Genel Sağlık Sigortası sisteminin sürdürülebilirliği güçlendirilecek, kişilere alternatif sağlık güvenceleri sunulacak ve sağlık hizmet kapasitesi daha etkin bir şekilde kullanılacak.

Nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerini azaltmak için bakım sigortası ve mesleki rehabilitasyon uygulamaları hayata geçirilecek. Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası kurulacak.

Bireysel emekliliği daha cazip hale getirmek için fon tutarı artırılacak ve katılımcı sayısı artırılacak. Ayrıca otomatik katılım sistemi, işveren katkısını içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek ve OKS’de fon çeşitliliği, katılımcıların farklı risk algıları ve tercihlerini göz önünde bulundurarak artırılacak.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kesintilerinin sadeleştirilmesi ve azaltılması sağlanacak. BES katılımcılarının fonları, isteğe bağlı olarak uzun dönem bakım teminatına dönüştürülecek.

Bu reformlar, emeklilik ve sosyal güvenlik sisteminin daha sürdürülebilir ve katılımcılar için daha iyi bir gelecek sunma amacını taşıyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla