Connect with us

EKONOMİ

Emeklilik yaşı düşürüldü: 45 meslekte yıpranma payı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bazı mesleklerde çalışanların emeklilik yaşlarını düşürdü.

Yayınlanma tarihi:

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bazı mesleklerde çalışanların emeklilik yaşlarını düşürdü.

Buna göre, yıpranma payı ile erken emekli olabilecek mesleklerin sayısı 45’e çıkarıldı.

Kimler faydalanacak?

Yıpranma payı ile erken emeklilik hakkı kazanacak meslekler arasında demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar, cıva üretimi yapanlar, madenciler, asit üreticileri, sahil güvenlik personeli, radyoaktif işlerde çalışanlar, emniyet personeli, askerler, basın ve gazetecilik çalışanları, ebeler, itfaiyeciler, ceza infaz kurumları personeli, TBMM üyeleri, kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar, su altında çalışanlar, hastabakıcı hemşireler, diş doktorları, eczacılar, cam fabrika ve atölye çalışanları, alüminyum fabrikası işçileri, döküm fabrikası çalışanları, çimento fabrikası personeli, ihtiyat pilotları, hemşireler, kok fabrikası çalışanları, doktorlar, toplum sağlığı teknisyenleri ve termik santral işçileri bulunuyor.

Nasıl faydalanılacak?

Yıpranma payı ile erken emekli olmak isteyenler, belirli bir çalışma süresi ve prim ödeme şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor. Bu şartları sağlayanlar, her 360 gün için 25 gün yıpranma payı kazanıyor. Böylece, yıpranma payı ile emeklilik yaşı 10 yıla kadar düşürülebiliyor.

Örneğin, 30 yıllık sigortalılık süresi ve 9 bin 000 gün prim ödemesi olan bir madenci, yıpranma payı ile 58 yaşında emekli olabilir. Bu durumda, kişinin emeklilik yaşı 10 yıl düşürülmüş oluyor.

Değişikliğin amacı

Yıpranma payı, bazı mesleklerin iş koşullarının ve risk faktörlerinin ağırlığına göre emeklilik yaşlarının düşürülmesini sağlıyor. Bu değişiklik, bu mesleklerde çalışan kişilerin daha erken emekli olmalarını ve daha iyi bir yaşam standardına kavuşmalarını amaçlıyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla