Connect with us

EKONOMİ

EMEKLİ ZAMMI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI! 2024 Ocak Emekliye Zamda Son Durum: En Düşük Emekli Maaşı 10 Bin TL’yi Aşacak

Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 2024 Ocak zammı için geri sayıma başladı.

Yayınlanma tarihi:

Bakan Işıkhan'dan 2024 Memur Zammı Açıklaması! Memurlara 49,96 Zam! İşte En Düşük Memur Maaşı

Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 2024 Ocak zammı için geri sayıma başladı. Son enflasyona göre güncellenen maaş tabloları için son bir veri kaldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli, memur ve asgari ücret zammı için çalışmalarını sürdürüyor.

6 aylık enflasyonla belirlenecek emekli zammı son dakika haberleriyle takip ediliyor. Emekli maaşı hesaplama işlemleri enflasyona ek refah zammı ile değerlendirilecek. Temmuzda 7.500 TL olan en düşük maaş için ilk tahminler masada.

Enflasyona Göre Zam Oranı Yüzde 37,76

Kasım enflasyonu ile birlikte refah payı hariç 5 aylık emekli zammı yüzde 33,66 oldu. Memurlar içinse bu oran yüzde 45 seviyesinde bulunuyor.

Yılsonu enflasyon beklentisi Kasım ayı anketine göre yüzde 66.80 oranında seyrediyor. Bu da tabloları yeniden hesaplatıyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan son enflasyon raporuna göre ise yılsonu enflasyon tahmini yüzde 65. Buna göre 6 aylık enflasyon oranı beklentisi de yüzde 37,76 oranında ortaya çıkabilir.

En Düşük Emekli Maaşı 10 Bin TL’yi Aşacak

Enflasyonla ortaya çıkan yüzdeler refah payı olmadan hesaplanıyor. Bu da refahla birlikte oranın yükseleceğini gösteriyor. Ocak ayı başında açıklanacak 6. verinin ardından refah payının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

Beklenen emekli zammı tahminleri ile en düşük emekli maaşının 10 bin TL üzerine çıkması bekleniyor. 10 bin ila 11 bin 500 TL arasında belirlenmesi beklenen yeni rakam için geri sayım başladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan Açıklama

Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilerle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

  • ”Ödenen primle alınan ücret arasında denge olması gerekiyor. Sürdürülebilirlik açısından bu önemli. 3-4 çalışanın 1 emeklinin maaşını karşılaması gerekiyor. Ancak Türkiye’de durum böyle değil.
  • EYT, henüz bitmiş bir süreç değil. 2 milyon insan emekli oldu ama daha YEYT ile emekli olacak 3 milyon kişi var. Bu durum, sosyal güvenlik sistemi içinde ciddi baskı oluşturdu. Sosyal güvenlik sistemine her yıl 1 trilyon liraya yakın kaynağı transfer ediyoruz.
  • Emekli maaşlarında reel olarak ciddi artışlar oldu. Ancak son dönemdeki enflasyon, emekli maaşında da tartışma yarattı.
  • Yılsonunda memur zammının ne olacağı toplu sözleşmeyle belli. Memurun zammı, memur emeklisine de yansıyacak. İşçi emeklileri biraz daha az alıyor normalde. Orayı dengelemek gerekiyor gibi bir durum var. 7 bin 500 lira altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayarak elimizden geleni yapacağız. Ama bunu yaparken depremi unutmamak lazım, enflasyonla mücadeleyi unutmamak lazım.”

Emekli Zammı İçin 3 Önemli Düzenleme

Emekliye zam konusunda 3 önemli düzenleme üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Bu düzenlemeler şöyle:

  • Refah payının artırılması: Refah payı, en düşük emekli maaşının belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Refah payının artırılması, en düşük emekli maaşının da artmasını sağlayacak.
  • Emeklilik yaşı düşürülmesi: EYT’nin çözümü için emeklilik yaşının düşürülmesi gündemde. Bu düzenlemenin hayata geçmesi durumunda, emekli maaşı ödemeleri de azalacağı için, bu tasarrufun emekli maaşlarına yansıtılması bekleniyor.
  • Emeklilik formülleri: EYT’nin çözümü için farklı emeklilik formülleri de üzerinde çalışılıyor. Bu formüllerin hayata geçmesi durumunda, emekli maaşı ödemeleri de değişeceği için, bu tasarrufun emekli maaşlarına yansıtılması bekleniyor.

Emekli zammı konusundaki düzenlemelerin Ocak ayı içerisinde açıklanması bekleniyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla