Connect with us

EKONOMİ

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı Sonrası “Fiyat İstikrarı” Vurgusu: Geniş Kapsamlı Değişimler Bekleniyor

Yayınlanma tarihi:

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı Sonrası "Fiyat İstikrarı" Vurgusu: Geniş Kapsamlı Değişimler Bekleniyor

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sona erdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, en öncelikli hedefin fiyat istikrarını sağlamak olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca, kamu maliyesinden finansal altyapıya kadar birçok alanda kapsamlı değişimlerin öngörüldüğü belirtildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen EKK toplantısının ardından resmi bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, ilk toplantıdan bu yana ekonominin dengelemesine yönelik büyük adımlar atıldığı, makro finansal istikrarın sağlanmasına ve mali disiplinin güçlendirilmesine odaklandığı vurgulandı. Aynı zamanda, “Fiyat istikrarını sağlamak en önemli önceliğimiz olmaya devam etmektedir. Parasal sıkılaştırma süreci ile fiyatlamaya dair olumsuz etkilerin kontrol altına alınması ve beklentilerin dengelemesi sonucunda enflasyonun kısa sürede düşürülmesi ve orta vadede tek haneli seviyelere çekilmesi amaçlanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltılması ve enerji arz güvenliğinin sağlanmasını hedefleyen kapsamlı bir yol haritasının tartışıldığı belirtildi. Aynı zamanda, uluslararası standartlara ve AB müktesebatına uyumlu olarak emisyon ticaret sisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılacağı bilgisi paylaşıldı.

Fiyat istikrarının yanı sıra yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceliklendiren politikalar kapsamında etkin ve kararlı adımların atılmaya devam edileceği bildirilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Bugünkü toplantıda ilk olarak OVP (2024-2026) çalışmalarında gelinen son durum ile programda yer alacak makroekonomik tahminler ve öncelikli yapısal reform alanları değerlendirilmiştir. Para politikası, maliye politikası ve yapısal reform olmak üzere üç temel dayanağı bulunan OVP ile ülkemizin rekabet gücünü ve üretimdeki verimliliğini artıracak ve ekonomimizin potansiyelini geliştirecek yapısal dönüşümün sağlanması hedeflenmekte, bu sayede kamu maliyesinden finansal mimariye her alanda kapsamlı bir değişim öngörülmektedir. Son dönemde cari açığı önemli oranda etkileyen altın ithalatında yaşanan gelişmeler ve bu kapsamda ihracatçılarımızın beklentileri de göz önünde bulundurularak ilgili kurumlarımızca alınan tedbirler değerlendirilmiştir.”

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, ekonominin çeşitli alanlarında yapılacak değişimlerin öncelikli olarak fiyat istikrarını sağlama hedefine uygun şekilde şekilleneceği vurgulandı. Geniş kapsamlı değişimlerle ekonominin güçlendirilmesi amaçlanırken, enerji sektöründeki dışa bağımlılığın azaltılması ve çevresel uyumun artırılması gibi stratejilerin de ele alındığı belirtildi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla