Connect with us

TÜRKİYE

Dilekçesini verene 7.323 TL ödenecek! e-Devlet’ten başvurun

Yayınlanma tarihi:

Temmuz ara zamla birlikte dul ve yetim maaşları da güncellenmişti. Şimdi ise Ocak ayında gelecek zamlar merak konusu oldu. Toplu sözleşme zammının belirlenmesiyle birlikte, 2024 yılında dul ve yetim aylıkları da yeni oranlarla güncellenecek.

2024 yılında dul ve yetim aylığına yapılacak zam oranı, toplu sözleşme sonuçlarına bağlı olarak şekilleniyor. Toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda kamu çalışanlarının maaşlarına yapılan zam oranı, dul ve yetim aylığına da yansıyacak. Henüz bu ödemelerden yararlanmayanlar başvuru şartlarını ve Ocak ayında yapılacak zammı sorgulamaya başladı. İşte, dul ve yetim maaşı hakkında merak edilenler…

SGK, 4/A ve 4/B kapsamında gelir ve aylıkların alt sınırını belirledi ve bunu da bir yazı ile duyurdu. Aynı yazıda ölen sigortalıların hak sahiplerinin Temmuz 2023’teki maaş artış oranlarına da detaylı yer verdi. Buna göre temmuz ayından aralık sonuna kadar maaşlar yüzde 25 oranında artırılacak.

Taban aylıklarda en düşük alınacak maaş belirlenen dört tarihe göre farklılık gösteriyor.

Buna göre en düşük ölüm aylığı bu yılın ocak ayında 5 bin 858 liradan, 7 bin 323 liraya çıktı. Tabi, hisse oranına göre alınacak ölüm aylığı da değişiyor.

2024 DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Ocak 2024 yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı neticesinde memur maaşlarının yüzde 40 civarında artması bekleniyor. Bu bilgiden hareketle, 2024 Ocak aynda dul ve yetim aylıklarının da bu oran üzerinden artması bekleniyor.

Not: Enflasyon farkındaki değişime göre bu tutarlar da değişiklik gösterebilir.

DUL VE YETİM MAAŞI ALMA ŞARTLARI NELER?

Eşine aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalının eşi ile yasal evlilik bağı bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50 si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75 i oranında aylık bağlanacaktır.

Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin bildirilmiş olması şartı var. SGK’lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda aylıkta belli kesintiler yapılıyor.

Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75’ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50’sini alıyor.

Ölen eş Emekli Sandığı’na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50’sini alıyor. Bu hakkın elde edilebilmesi için ölen eşin en az 5 yıllık memuriyeti olması gerekiyor.

YETİM AYLIĞI NEDİR?

Çocuklara, anne-babaları dolayısıyla ödenen ölüm aylığına “yetim aylığı” da denilmektedir. Kanuna göre kız ve erkek çocuklarına, anne-babalarından olan hak sahipliği nedeniyle aylık bağlanması için farklı şartların varlığı gerekmektedir.

VEFAT EDEN SİGORTALININ DUL EŞİNE YÜZDE KAÇ ORANINDA AYLIK BAĞLANIYOR?

Ölüm aylığından vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartlara göre de anne ve babası yararlanabiliyor. Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75’i oranında ölüm aylığı bağlanıyor.

EN DÜŞÜK DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR, KAÇ TL?

Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. En düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltilmişti Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.

Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken 5.625 liraya yükseltilmişti. Temmuz memur zammı sonrası dul ve yetim maaşları da netleşti.

En düşük ölüm aylığı bu yılın ocak ayında 5 bin 858 liradan, 7 bin 323 liraya çıktı. Tabi, hisse oranına göre alınacak ölüm aylığı da değişiyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla