Connect with us

TÜRKİYE

Borçlanarak +2.160 prim günü kazancı! SGK 6 yıl erken emeklilik formülünü verdi! En az 24 bin 908 TL nakit desteği! İzin, emeklilik, vergi avantajı…

Yayınlanma tarihi:

AK Parti seçim beyannamesinde de ortaya konulan düzenlemelerle özellikle kadınları ve aile kurumunu koruyan pozitif ayrımcılık devreye alınacak. EYT düzenlemesi devrim niteliği taşırken milyonlarca kişi emeklilik kapısından geçti. Kapsam dışında kalanlar için ise düzenleme çalışmaları sürüyor. Bunlardan en dikkat çekenlerden biri de 6 yıl erken emeklilik çalışması. İşte tüm detaylar…

Emeklilik ile ilgili düzenlemeler devam ediyor. EYT kapsamının dışında kalan ancak emeklilik bekleyen vatandaşlar için çalışmalar devam ediyor. Aile kurumunu koruyucu ve pozitif ayrımcılık içeren çalışmalar ise dikkat çekiyor. Nakdi desteklerin yanı sıra iş, izin, emeklilik ve vergi avantajı gibi imkanlar da mevcut. İşte 6 yıl erken emeklilik için gerekli şartlar ve detaylar…

Ülkemizde çalışan-çalışmayan tüm kadınlara yönelik pek çok destek devrede. Nakdi desteklerin yanı sıra iş, izin, emeklilik ve vergi avantajı gibi imkanlar da var…

Annelerimizin hakkı asla ödenmez ama yasalarımızdaki onları koruyan düzenlemeler hayatlarını kolaylaştırıyor. Bugün yasalarımızda pek çok imkan kadınlar için yer alıyor. İşte bu desteklerden bazıları…

MESAİ AYARI

İşveren hamilelik döneminde işçi için gerekli tedbirleri almak zorunda. Hamile oldukları sağlık raporuyla tespit edilen kadınlar, doğuma kadar geçen sürede 20.00-06.00 saatleri arasında çalışmaya zorlanamıyor.

Yarısından fazlası 20.00-06.00 arasına denk gelen gece vardiyalarında görev alamıyor. Yeni doğum yapmış kadınlar da doğumu izleyen bir yıl boyunca gece çalıştırılamıyor.

Hamile ve emziren kadınların günlük çalışma süresi 7.5 saati aşamıyor. 100 ila 150 kadın çalışanı olan işyerlerinde, emzirme odası açılması gerekiyor.

ANNE OLANA İZİN DESTEĞİ

Kadınlar doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 haftalık izin hakkına sahip. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi süreye 2 hafta ilave ediliyor. 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen işçi ve memurların ise 8 hafta izin imkanı var.

İşçiler 1 yaşından küçük çocukları için günde 1.5 saat, memurlar ise ilk 6 ayda günde 3, ikinci 6 ayda günde 1.5 saat süt izni kullanabiliyor. Kadın işçilerde 6, memurlarda ise 24 aya kadar ücretsiz izin imkanı bulunuyor.

DOĞUM İZNİNDE EN AZ 24.908 TL

Kadın işçilere analık izninin kullanıldığı 16 haftada kadınlara çalışmadığı her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Asgari ücret alan bir annenin 112 günlük parası 24 bin 908 lira.

520 TL SÜT PARASI

SSK’lı ve Bağ-Kur’lu anneye ya da eşi doğum yapan sigortalı babaya süt parası yani emzirme ödeneği veriliyor. Bu yıl için rakam 520 lira.

600 TL DOĞUM YARDIMI

Doğum yapan her kadına ilk çocuk için 300, ikinci için 400 ve üçüncü için ise 600 lira ödeniyor. Bu ödeme annenin çalışıp çalışmadığına bakılmadan yapılıyor.

YARI ZAMANLI ÇALIŞANA 4.966 TL

Doğum yapan (ya da evlat edinen) işçi ve memurlara, birinci doğumda 60, ikincide 120, sonraki doğumlarda 180 gün süreyle yarım gün çalışma hakkı veriliyor. Kadın memurlar yarım gün çalıştıkları süre boyunca tam maaş almaya devam ediyor.

Bu dönemde sadece, doğrudan çalışmaya bağlı olarak yapılan ödemelerden yararlanamıyor. İşçilerde ise çalışılan sürenin ücretini işveren, çalışılmayan süreninkini brüt asgari ücret üzerinden İŞKUR ödüyor.

İlk çocuğunu dünyaya getiren anne İŞKUR’dan 2 ayda 9 bin 932 lira alıyor.

OKUL ÇAĞINA KADAR YARIM GÜN İŞ

İşçi anneler tüm izinlerini kullandıktan sonra isterse çocuk mecburi ilköğretim çağına gelene kadar kısmi çalışma yapabiliyor. Bu sürede anneye yarım maaş ödeniyor.

6 YIL ERKEN EMEKLİLİK

Kadın çalışan, her çocuk için 2 yıl (720 gün) olmak üzere 3 çocuk için borçlanarak 2.160 gün, yani 6 yıl kazanabiliyor. Staj başlangıcı doğumdan önce ise borçlanmada geçerli sayılıyor.

İSTİHDAM EDENE TEŞVİK

Kadın istihdamı teşvik ediliyor. Yeni eleman alınırken kadın seçilirse teşviklerin süresi artıyor.

İŞ KURANA İLAVE DESTEK

KOSGEB, kadın girişimcilere Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında mevcut destek tutarına ilave her bir performans dönemi için 5 bin lira kaynak sağlıyor. 2 performans dönemi için 10 bin lira ilave destek almak mümkün oluyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla