Connect with us

EKONOMİ

Askerlik ve Doğum Borçlanmasına Vergi İndirimi İşçi ve Memurların Hakkı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tanınan hizmet borçlanmaları, işçi ve memurların emeklilik şartlarını tamamlamalarına yardımcı oluyor.

Yayınlanma tarihi:

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tanınan hizmet borçlanmaları, işçi ve memurların emeklilik şartlarını tamamlamalarına yardımcı oluyor. Askerlik, doğum, yurt dışı doğum, yurt dışı eğitim ve sigortalılık süresi eksilenler, bu borçlanmalar sayesinde eksik günlerini tamamlayabiliyor.

Hizmet borçlanmaları için ödenen primler, gelir vergisinden indirim konusu yapılabiliyor. Bu sayede, borçlanma yapanlar, ödedikleri prim tutarına karşılık gelen vergiden yararlanabiliyor.

Askerlik ve doğum borçlanması için ödenen primler, ücret gelirlerinden indirim konusu yapılabiliyor. Bu nedenle, asgari ücretle çalışanlar için vergi iadesi söz konusu olmuyor.

Vergi indirimi hakkından, borçlanmayı yaptıkları sırada çalışmakta olan ve sonrasında çalışmaya devam edenler yararlanırlar. Çünkü ödenen borçlanma primleri, sadece ücret gelirlerinden indirim konusu yapılabiliyor.

Vergi indiriminden yararlanmak için yapılması gerekenler şunlardır:

  1. Prim ödeme belgesinin işverene sunulması gerekir.
  2. İşveren, ödemenin yapıldığı aydan başlamak üzere söz konusu tutarın tamamı indirim konusu yapılana kadar safi ücretin tespitinde gider olarak indirir.
  3. İşverenin, borçlanma priminin ödendiğine dair çalışan tarafından sunulan belgeyi saklaması gerekir.

İşveren, borçlanma primlerini indirim konusu yapmazsa, işçi veya memur, düzeltme ve iade talebinde bulunabilir. Fazla ve yersiz tahsil edilen vergiler için düzeltme zamanaşımı süresi beş yıldır. Son beş yıl içindeki borçlanmalar için işyerlerince düzeltme ve iade işlemleri yapılabilir.

İşveren düzeltme ve iade talebini yerine getirmezse, işçi veya memur, ihtar çektikten sonra iş mahkemesinde dava açabilir.

Örnek:

Bir işçinin brüt ücreti 10.000 TL ise, asgari ücreti aşan 2.000 TL’den önce normal işçi primi kesintisi yapılır. O ay hangi vergi diliminde iseniz kalan tutara karşılık gelen kazanç için vergi iadesi alabilirsiniz.

Örneğin, işçinin vergi diliminde olduğu varsayılırsa, 2.000 TL’den sonra kalan 8.000 TL’nin tamamı indirim konusu yapıldığında, işçi o ay için 1.600 TL vergi iadesi alır.

İşçinin borçlanma primini ödediği aydan sonra işten ayrılması durumunda, sadece borçlanma yaptığınız tarih ile işten ayrıldığınız tarih arasındaki kısımla ilgili işverenden düzeltme ve iade işlemi yapmasını isteyebilirsiniz.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla