Connect with us

EKONOMİ

2024 ZAMMINDA SON DÜZLÜK! Asgari Ücret Artışıyla Değişecek Kalemler

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücrette son düzlüğe girildi.

Yayınlanma tarihi:

2024 Asgari Ücret Pazarlığı Başlıyor! Tarafların Asgari Ücret Rakamları Ortaya Çıktı

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücrette son düzlüğe girildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını bu hafta gerçekleştirecek.

Asgari ücret sadece asgari ücret düzeyinde maaş alanları ilgilendirmezken hem bütün çalışanları hem de işverenleri ilgilendiriyor. Çünkü asgari ücret, birçok kalemde hesaplama ve ödemenin temelini oluşturuyor.

Birkaç hafta içinde belirlenmesi beklenen yeni asgari ücret rakamıyla birlikte işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemde değişiklikle gözlemlenecek.

İşsizlik Maaşı

İşsizlik maaşı, sigortalı olarak çalışırken işsiz kalan ve belirli şartları sağlayan kişilere ödenen bir paradır. İşsizlik maaşı, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanır.

Yeni asgari ücretle birlikte işsizlik maaşı da artacak. İşsizlik maaşı, brüt asgari ücretin yüzde 40’ı oranında hesaplanır. Örneğin, yeni asgari ücret 5 bin TL olursa, işsizlik maaşı da 2 bin TL olacaktır.

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı, işveren tarafından çalışana, iş sözleşmesinin sona ermesi halinde ödenen bir paradır. Kıdem tazminatının tutarı, çalışanın brüt asgari ücret ve çalışma süresi dikkate alınarak hesaplanır.

Yeni asgari ücretle birlikte kıdem tazminatı da artacak. Kıdem tazminatı, brüt asgari ücretin 30 günlük tutarı kadar hesaplanır. Örneğin, yeni asgari ücret 5 bin TL olursa, kıdem tazminatı da 150 bin TL olacaktır.

GSS Primleri

GSS primleri, genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerden alınan primlerdir. GSS primleri, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında hesaplanır.

Yeni asgari ücretle birlikte GSS primleri de artacak. GSS primleri, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında hesaplanır. Örneğin, yeni asgari ücret 5 bin TL olursa, GSS primleri de 150 TL olacaktır.

Staj Ücreti

Lise ve üniversite öğrencilerinin işletmelerde yaptığı stajlar karşılığında ödenen ücretlerdir. Staj ücretleri, brüt asgari ücretin yüzde 30’u oranında hesaplanır.

Yeni asgari ücretle birlikte staj ücretleri de artacak. Staj ücretleri, brüt asgari ücretin yüzde 30’u oranında hesaplanır. Örneğin, yeni asgari ücret 5 bin TL olursa, staj ücretleri de 1500 TL olacaktır.

Askerlik ve Doğum Borçlanması

Askerlik ve doğum borçlanması, sigortalı olarak çalışmayan kişilerin, askerlik veya doğum sürelerini sigortalılık sürelerine eklemek için ödedikleri primlerdir.

Askerlik ve doğum borçlanması primleri, brüt asgari ücretin yüzde 32’si oranında hesaplanır.

Yeni asgari ücretle birlikte askerlik ve doğum borçlanması primleri de artacak. Askerlik ve doğum borçlanması primleri, brüt asgari ücretin yüzde 32’si oranında hesaplanır. Örneğin, yeni asgari ücret 5 bin TL olursa, askerlik ve doğum borçlanması primleri de 1600 TL olacaktır.

İsteğe Bağlı Sigorta Primleri

İsteğe bağlı sigorta, sigortalı olarak çalışmayan kişilerin, kendileri için ödedikleri sigortadır. İsteğe bağlı sigorta primleri, brüt asgari ücretin yüzde 32’si oranında hesaplanır.

Yeni asgari ücretle birlikte isteğe bağlı sigorta primleri de artacak. İsteğe bağlı sigorta primleri, brüt asgari ücretin yüzde 32’si oranında hesaplanır. Örneğin, yeni asgari ücret 5 bin TL olursa, isteğe bağlı sigorta primleri de 1600 TL olacaktır.

Rapor Ücreti

İş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya gebelik ve doğum gibi nedenlerle iş göremezlik sürelerinde, işveren tarafından çalışana ödenen ücretlerdir. Rapor ücretleri, brüt asgari ücretin yarısı kadar hesaplanır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla