Connect with us

EKONOMİ

2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR! İşsizlik Maaşı Şartları Neler? Kimler Faydalanabilir?

2024 YILI İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR! İşsizlik Maaşı Şartları Neler? Kimler Faydalanabilir?

Yayınlanma tarihi:

2024 yılında işsizlik maaşı alacak olan vatandaşlar, bu konuda merak ettikleri soruların yanıtlarını aramaya başladı. İşsizlik maaşı miktarları ve başvuru şartlarıyla ilgili detaylar, araştırmacılar tarafından yakından inceleniyor. İşte 2024 yılı işsizlik maaşıyla ilgili merak edilenler ve ayrıntıları.

İşsizlik maaşı, sigortalı olarak çalışan ve belirli şartları yerine getiren bireylere sunulan bir sosyal güvenlik hizmetidir. Yıllık asgari ücret baz alınarak güncellenen işsizlik maaşı miktarları, 2024 yılı itibariyle en düşük 7.940 TL, en yüksek ise 15.880 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktarlar, sigortalının son dört ay içindeki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır.

İşsizlik maaşı miktarının belirlenmesinde aylık asgari ücretin brüt tutarının %40’ından az olamazken, %80’ini aşamaz. Bu düzenleme, işsizlik maaşının adil bir şekilde belirlenmesini sağlamaktadır.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak belirlenir. Bu miktar, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemez. Ödemenin damga vergisi hariç herhangi bir vergi veya kesintiye tabi tutulmadığını belirtmek önemlidir.

İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı alabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır. Bunlar:

  • Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen veya elektronik ortamda başvuruda bulunmak.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre Veriliyor?

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İşsizlik maaşı başvurusu için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen veya elektronik ortamda başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bu süre içinde başvuruda bulunulmaması durumunda, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

2024 yılı işsizlik maaşı miktarları ve şartlarıyla ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için İŞKUR’un resmi internet sitesi www.iskur.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla