Connect with us

EKONOMİ

2024 Ocak Emekli Zammı Beklentileri: Refah Payı ile Yüzde 40’ın Üzerinde

Ocak-Haziran 2024 tarihleri arasında geçerli olacak emekli zam oranı için geri sayım sürüyor.

Yayınlanma tarihi:

EMEKLİ ZAMMI! 2024 Ocak Ayında Emekli Maaşlarına Beklenen Büyük Zammı Öğrenin! İşte Yeni Maaşlar

Ocak-Haziran 2024 tarihleri arasında geçerli olacak emekli zam oranı için geri sayım sürüyor.

6 aylık enflasyon rakamlarına göre hesaplanan emekli zammı için teknik ve bütçe çalışmaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde devam ediyor. Öte yandan enflasyon rakamları yanı sıra refah payı için de hazırlıklar sürüyor.

Kasım enflasyonu ile 5. veri ortaya çıktı. Son enflasyona göre 10.000 TL rakamı aşılıyor. Şimdi ise tüm gözler Aralık ayı enflasyon rakamlarında.

Öte yandan 2023 yılının tamamı için enflasyon beklentisi belli oldu.

İşte, emekli zammı tablosu ve son gelişmeler:

**** Cevdet Yılmaz’dan Emekli Zammı Açıklaması!

Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emeklilerle ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

”Ödenen primle alınan ücret arasında denge olması gerekiyor. Sürdürülebilirlik açısından bu önemli. 3-4 çalışanın 1 emeklinin maaşını karşılaması gerekiyor. Ancak Türkiye’de durum böyle değil.

EYT, henüz bitmiş bir süreç değil. 2 milyon insan emekli oldu ama daha YEYT ile emekli olacak 3 milyon kişi var. Bu durum, sosyal güvenlik sistemi içinde ciddi baskı oluşturdu. Sosyal güvenlik sistemine her yıl 1 trilyon liraya yakın kaynağı transfer ediyoruz.

Emekli maaşlarında reel olarak ciddi artışlar oldu. Ancak son dönemdeki enflasyon, emekli maaşında da tartışma yarattı.

Yıl sonunda memur zammının ne olacağı toplu sözleşmeyle belli. Memurun zammı, memur emeklisine de yansıyacak. İşçi emeklileri biraz daha az alıyor normalde. Orayı dengelemek gerekiyor gibi bir durum var. 7 bin 500 lira altındaki maaşlar için bütçe imkanlarını zorlayarak elimizden geleni yapacağız. Ama bunu yaparken depremi unutmamak lazım, enflasyonla mücadeleyi unutmamak lazım.”

**** Kasım Ayı Enflasyonu Açıklandı!

Kasım ayı enflasyonu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Böylece 5 veri tamamlanırken maaş tabloları da güncellendi.

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre enflasyon, kasım ayında aylık bazda yüzde 3,28 artarken, yıllık bazda ise enflasyon yüzde 61,98 oldu.

**** Son Enflasyona Göre Zam Oranı Ortaya Çıktı!

Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım verilerine göre, 5 aylık enflasyon rakamı yüzde 33,66 olarak kayıtlara geçti. Kasım ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile refah payı hariç 5 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti.

Buna göre;

  • 5 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 33,66,
  • enflasyon farkı dahil 5 aylık memur zammı ise yüzde 45 oldu.

**** Son 1 Veri Kaldı!

6 aylık enflasyon rakamları ile hesaplanan emekli ve memur nihai zam oranı için geriye sadece 1 veri kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayı enflasyon oranını 3 Ocak 2024 Çarşamba günü açıklayacak. Böylece Ocak-Haziran dönemini kapsayan emekli kök maaş zammı refah payı hariç kesinleşecek.

**** TCMB Beklentisi Yüzde 65,39!

2023 yılının son verilerini içeren Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları Merkez Bankası tarafından yayımlandı. Buna göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65,39 oldu.

TCMB tarafından açıklanan Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, 6 aylık enflasyon beklentisi ise yüzde 38,08 oldu.

**** Emekli Kök Maaş Zammı ve Taban Aylık Düzenlemesi Yolda

Ocak ayında emekliler için 2 düzenleme yapılacak. Emekli maaşı zammı ile bütün kök maaşlar artış yaşayacak. Bunun yanı sıra Hazine desteği ile en düşük emekli maaşı yeniden belirlenecek.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla