Connect with us

TÜRKİYE

2024 Asgari Ücret Zammı İçin 2 Rakam Kesinleşti! Hükümetin Asgari Ücret Zammı İçin Teklifi Ne Kadar?

Yayınlanma tarihi:

2024 Asgari Ücret Zammı İçin 2 Rakam Kesinleşti! Hükümetin Asgari Ücret Zammı İçin Teklifi Ne Kadar?

Yeni yıl, asgari ücretli çalışanlar için büyük bir heyecanla bekleniyor, çünkü yapılacak artışla ilgili ipuçları gelmeye başladı. Asgari ücret zammı, 2023’ün başında merakla bekleniyor ve enflasyon bu zam sürecinde kritik bir öneme sahip. Ocak ayında Orta Vadeli Program’da belirlenen yıl sonu enflasyon tahminine göre bir zam yapılması durumunda asgari ücret ciddi bir artış yaşayacak. İşte detaylar:

Yılbaşı Zamı Bekleniyor:

Temmuz ayında seçim sonrası toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aldığı kararla, 2022’de asgari ücret yüzde 34’lük bir artışla 11 bin 400 liraya çıkarıldı. Ancak yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte, asgari ücrete ocak ayında bir zam yapılması bekleniyor. Masada ise iki farklı formül bulunuyor.

Zam Enflasyona Göre:

Birinci formül, zamın enflasyona göre yapılmasını öngörüyor. Bu senaryoya göre yeni asgari ücret, enflasyona endekslenerek 15 bin 707 liraya çıkacak.

Memur Zammı Referans Alınırsa:

İkinci formül ise memur zammının referans alınmasını içeriyor. Eğer bu formül uygulanırsa, asgari ücret yüzde 49.46’lık bir zamla 17 bin 41 liraya yükselecek.

Enflasyon Tahmini Kritik Rol Oynuyor:

Asgari ücret zammı için enflasyonun rolü oldukça büyük. Türkiye ekonomisinin Orta Vadeli Program’da belirlenen yol haritasına göre, yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olarak açıklandı. Bu tahmin doğrultusunda hesaplandığında, 6 aylık enflasyon yüzde 37.76 olarak öngörülüyor. Bu durumda, memurlar ve memur emeklilerine enflasyon farkı ile yapılacak zam oranı da yüzde 49.46 olacak.

Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Ocak ayında enflasyona göre bir zam uygulanması durumunda, asgari ücret yüzde 37.76 oranında artacak ve 11 bin 402 liradan 15 bin 707 liraya yükselecek. Memur zammı referans alınırsa, asgari ücret yüzde 49.46’lık bir artışla 17 bin 41 liraya çıkacak. Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte asgari ücretli çalışanlar için büyük bir umut ve heyecan da artıyor.

BENZERİ HABERLERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN SONGELİSME.COM’UN BİLDİRİMLERİNİ AÇIN VE ABONE OLUN

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement