Connect with us

TÜRKİYE

2008 öncesi sigorta başlangıcı olanlara Emeklilik sürprizi! Yaş şartı yok, tam 8 yıl erken emeklilik

Yayınlanma tarihi:

Sigorta başlangıcı 2008 öncesi olanlara müjde niteliğinde bir haber geldi. 8 Eylül 1999 öncesi şartı kalkacak ve artık sadece 900 gün prim ödemesi yapmak, tam 8 yıl erken emeklilik hakkı sağlayacak. Bu konudaki detaylar haberimizde yer almaktadır.

Erken emeklilik, SSK’lı ve bağ-kurlu çalışanların uzun süredir hayalini kurdukları bir durumdur. Ancak sigorta girişi 8 Eylül 1999 sonrası olanlar için belirli yaş ve prim koşullarını yerine getirmek gerekmektedir. Neyse ki, EYT yasası ile sigorta girişi 8 Eylül 1999 öncesi olanlar bu hayallerine kavuşmuşlardır. Ancak, 1999 sonrası sigortalı olanlar için emekli olabilmek için belirli bir yaş ve prim şartı hala geçerli olmaktadır. Fakat, EYT yasası sonrasında bir umut doğdu ve milyonlarca kişi erken emeklilik için umutlandı. Hatta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu konuda yeni düzenlemelerin yolda olduğunu açıkladı. Yeni emeklilik reformu, TBMM’nin açılmasıyla birlikte hemen gündeme gelecek konulardan biridir. Bu reform ile milyonlarca kişiye erken emeklilik fırsatı sunulacaktır.

Özellikle sigorta başlangıcı 2008 öncesi olanlar için yeni yasa çalışmaları başlamış durumdadır. Emeklilik reformu düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte yaklaşık 1 milyon kişinin erken emekli olması beklenmektedir. Bu düzenleme kapsamında, sigorta girişi 1999 sonrası olanlar, prim ödemelerinde sorun yaşayanlar, staj ve çıraklık döneminde mağduriyet yaşayanlar ve ev hanımları erken emeklilik hakkı elde edebileceklerdir. AK Parti’nin seçim beyannamesinde de emeklilik reformu yer almaktadır. Maaş düzenlemelerinden sonra, hemen ardından yeni emeklilik düzenlemesi görüşülmeye başlanacak. Bu nedenle en geç Temmuz ayında yeni emeklilik reformu konusunda bir karar alınmış olması beklenmektedir. Peki, yeni emeklilik reformu ile erken emeklilik için hangi şartlar geçerli olacak? Kimler erken emekli olabilecek?

EYT’yi kıl payı kaçıran veya EYT’de prime takılan milyonlarca kişi, hükümetten yeni bir emeklilik düzenlemesi beklemektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında yapılan görüşmeler sonucunda, yeni emeklilik düzenlemesi için ilk adım atıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde yeni emeklilik düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını ve mevcut emeklilik sistemini temelden değiştirecek bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

TBMM’de yemin töreninin gerçekleştirilmesiyle birlikte, meclisin yeni yasama döneminde erken emeklilik düzenlemesi de ele alınmaya başlandı. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren bu düzenleme, ilgili bakanlıkların çalışmalarını tamamlamasının ardından meclis gündemine gelecektir.

Peki, erken emeklilik düzenlemesi hangi grupları kapsayacak? Yeni emeklilik yasası ile kimler erken emekli olabilecek? Özellikle 8 Eylül 1999 ve 2008 arası sigorta başlangıcı olan kişiler, EYT’yi kıl payı kaçıranlar bu yasa kapsamına alınacak. Ayrıca staj ve çıraklık döneminde mağduriyet yaşayanlar da bu düzenlemeyle sorunlarının çözülmesini bekleyebilirler. EYT’de prime takılan bağ-kur sigortalıları da bu düzenleme sayesinde prim indirimi avantajından faydalanabilecekler. Çünkü yeni emeklilik reformuyla BAĞ-KUR ve SGK arasında prim eşitlemesi planlanıyor. Bu durumda bağ-kurlulara 1800 gün prim indirimi yapılacak ve böylece bağ-kurluların 7200 gün prim ödemesiyle emeklilik hakkı doğmuş olacak.

Ayrıca, ev hanımlarının da erken emeklilik imkanı sunacak bir düzenlemeden karlı çıkması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada ev hanımlarına isteğe bağlı sigorta ile erken emeklilik hakkı verileceğini duyurmuştu. İsteğe bağlı sigorta yaptıran ev hanımlarının sigorta primlerinin bir kısmı devlet tarafından karşılanacak. Evlilik süresi ve çocuk sayısı da ev hanımlarının erken emeklilik için önemli faktörler arasında yer alacak.

Peki, yeni emeklilik yasası ne zaman çıkacak? Bu yasa, yaklaşık 1 milyon kişiyi etkileyen bir düzenleme olduğu için şu anda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gündeminde bulunmaktadır. TBMM’de yeni yasama döneminin başlamasıyla birlikte, öncelikli oylamalardan biri olarak değerlendirilecek ve en geç Temmuz ayında yeni emeklilik düzenlemesinin TBMM’de kabul edilmesi beklenmektedir. Bu süreçte, ilgili bakanlıkların çalışmaları tamamlanacak, gerekli düzenlemeler yapılacak ve milletvekillerinin oylamasına sunulacaktır.

Sonuç olarak, sigorta başlangıcı 2008 öncesi olanlara müjdeli bir haber geldi ve EYT ile ilgili şartlar değişiyor. Yaklaşık 1 milyon kişi erken emeklilik hakkı elde edebilecek. Yeni emeklilik reformu ile birlikte, sigorta başlangıcı 1999 sonrası olanlar, prime takılanlar, staj ve çıraklık mağdurları ve ev hanımları gibi farklı gruplar erken emeklilik imkanından yararlanabilecektir. Bu düzenleme, TBMM’de kabul edildiğinde resmi olarak yürürlüğe girecek ve emeklilik hakkı bekleyen milyonlarca kişi için önemli bir adım olacak.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla