Connect with us

TÜRKİYE

2000 Sonrası SGK’lılara Müjde! Prim Günü Düzenlemesi Hazırlandı! İlk Aşamada O Kişiler Emekli Olacak

Yayınlanma tarihi:

2000 Sonrası SGK'lılara Müjde! Prim Günü Düzenlemesi Hazırlandı! İlk Aşamada O Kişiler Emekli Olacak

Emeklilik süreci, farklı meslek grupları ve sigorta kollarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve Emekli Sandığı gibi üç farklı sigorta kolu bulunuyor ve her biri erken emeklilik için gereken sigortalılık süresi ve prim günü sayısı konusunda farklı kurallara sahip. Ayrıca bazı meslek gruplarında emeklilik için özel kriterler uygulanabiliyor. Son dönemde gündeme gelen önemli bir konu ise 1 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren prim günü düzenlemesi oldu.

Mevcut şartlara göre emekli olabilmek için 9000 prim günü gerekiyordu. Ancak yapılacak düzenlemeyle prim günü sayısı 7200’ye çekilecek. Bu önemli düzenleme 1 milyondan fazla kişinin emeklilik sürecini etkileyecek ve bu kişilere 5 yıl erken emeklilik imkanı sunacak. Önümüzdeki dönem için emeklilik sistemiyle ilgili bu tür reformlar kişilerin emeklilik hedeflerine daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olacak.

Bağ-Kur ve SSK primlerinin 7200 günde eşitlenmesi bu reformların başında yer alıyor. Bu değişiklikle Bağ-Kur’lu 1 milyon esnaf, 9000 gün yerine 7200 gün ile yani 5 yıl önce emekli olabilecekler.

Yapılacak indirimde, 8 Eylül 1999 – 30 Ocak 2008 tarihleri arasında sigortalı olan Bağ-Kur’lular hedefleniyor. Gün sayısı şartı hem kadın hem erkekler için 25 yıl, yani 9 bin gün olarak belirlenmişti, ancak yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak uygulanmıştır.

Yeni düzenleme hem kadınlar hem de erkekler için prim gün sayısını 9000’den 7200’e çekecek. 7200 prim gününü tamamlayanlar, sigortalılık başlangıç tarihlerine göre belirlenen yaş şartını sağlıyorlarsa emekli olabilecekler.

Ancak prim süreleri dolduğunda bile yaş bekleme şartı devam edecek. 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalılığı başlayanlar için ise yine 9 bin gün şartı ve kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş ile başlayan ve 65 yaşına kadar kademeli olarak artan emeklilik yaşını tamamlamak gerekecek. Yapılacak 1800 günlük indirimle bu tarihte sigortası başlayan Bağ-Kur’lular da 7200 gün ile emekli olabilecekler.

Bağ-Kur prim eşitlemesi konusunda Başkan Erdoğan’dan gerekli talimatları aldıklarını dile getiren Bakan Işıkhan, şu ifadelere yer verdi:

“7 bin 200’e güne düşürülmesi bizim için önemli sözlerden biri, bu konudaki çalışmalarımıza başladık. 9 bin yerine 7 bin 200 ödeyerek Bağ-Kur’lulara 5 yıl öncesinde emekli olma hakkı tanıyoruz. Bu konuda temel değişkenlerimiz, standartlarımız olacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütçe disiplini doğrultusunda bu hedefimizi de gerçekleştireceğiz.”

  1. torba yasanın içinde olması beklenen prim sayısı düşürme çalışmasının yakında TBMM’ye gelmesi bekleniyor. Bu düzenlemelerle emeklilik hedeflerine daha erken ulaşmak isteyen vatandaşlar için önemli bir fırsat sunuluyor.
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement