Connect with us

EKONOMİ

1999-2000 SONRASI SGK’LILAR MÜJDE! Staj ve Çıraklık Borçlanması…

1999-2000 SONRASI SGK’LILAR MÜJDE! Staj ve Çıraklık Borçlanması…

Yayınlanma tarihi:

SGK Prim Gün Sayısı Hesaplama ve Sorgulama! Emeklilik Planlaması Nasıl Yapılır? İşte Yeni Emeklilik Yaşınız

Türkiye’de emeklilik için gereken yaş, prim ve yıl şartlarını yerine getirmek kaçınılmazdır. Uzun vadeli sigorta kollarına kayıtlı olmak, belirli bir prim süresini tamamlamak ve belli bir yaşa ulaşmak, emeklilik için zorunlu kriterler arasında yer alır. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) göre, 1999-2000 sonrası SGK’lı olanlar için, erkeklerin askerlik borçlanması gibi staj ve çıraklık borçlanması da yeni avantajlar sunuyor. İşte, bu avantajların detayları ve 1 yıllık sürelere dair bilgiler…

Staj ve Çıraklık Borçlanması: Emeklilik Yolunda Yeni Bir Adım

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem’in haberine göre, emeklilik hedefine ulaşabilmek için belirlenen şartlar, çalışma koşullarına göre değişebilir. Hizmet akdi ile çalışanlar 4A sigortalıları olarak kabul edilirken, kendi namına çalışanlar veya isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler Bağ-Kur (4B) sigortalılarıdır. Kamuda çalışanlar ise emekli sandığına tabi (4C) çalışanlar olarak sınıflandırılırlar.

Staj İçin 2 İstisna

Staj ve çıraklık dönemlerinde yapılan sigorta, iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı koruma sağlar. Ancak, normal şartlarda bu dönemler emeklilik hesaplamalarında başlangıç olarak kabul edilmez ve prim günleri eklenmez. Ancak, bu kuralın dışında bazı istisnalar bulunmaktadır. Örneğin, avukatlar staj sürelerini borçlanabilirken, anneler için de benzer bir avantaj söz konusudur.

Doğum Borçlanması ile Prim Kazanma

Genellikle prim günlerini tamamlamak için fiilen çalışmak ve prim ödemek gereklidir. Ancak bazı istisnalarla borçlanma yoluyla da prim kazanmak mümkündür. Erkekler, askerlik sürelerini borçlanarak prim kazanabilirken, yurtdışında yaşayan gurbetçiler de yurtdışındaki sürelerini borçlanarak prim ekleyebilirler. Erkeklerin askerlikleri, sigorta başlangıcından önce yapılmışsa, borçlanma işlemi işe giriş tarihini geri çekebilir. Bu, erkek sigortalıların emeklilik için gereken prim gün sayısını daha hızlı tamamlamalarını sağlar.

Doğum Borçlanması ile İkinci ve Üçüncü Avantajlar

Doğum borçlanması sürecinde, annelerin staj veya çıraklık dönemlerindeki primleri başlangıç olarak kabul edilir. Normalde bu dönemler emeklilik için başlangıç kabul edilmezken, anneler için yapılan bu düzenleme, staj veya çıraklık sonrasında dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabilme imkanı tanır. Ayrıca, bu avantajın ötesinde, sigorta başlangıcının geriye çekilebilmesi de mümkündür. Eğer staj veya çıraklık döneminde sigortalı olarak çalışmaya başlanmışsa, bu dönemler ile doğumlar arasında bir zaman dilimi varsa, doğumları borçlandığınızda sigorta başlangıcını geri çekebilirsiniz.

Borçlanma İşlemi ve Ödemeler

Borçlanma işlemi, belirli bir miktar ödeme yaparak gün satın alma şeklinde gerçekleşir. Borçlanma miktarını belirleme esnekliği, bireylere prim günlerini tamamlama konusunda önemli bir seçenek sunar. Başvuru süreci içerisinde belirli bir miktar ödeme yaparak gün satın alabilir ve emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını artırabilirsiniz.

Başvurular Ne Zaman Yapılmalı?

Aylık borçlanma miktarları belirli bir formülle hesaplanır ve günümüzde 4.292 TL olarak uygulanmaktadır. Asgari ücretteki artışlarla bu miktarlar da değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, borçlanma işlemi için başvuru yapmadan önce güncel aylık borçlanma miktarını kontrol etmek önemlidir. Bu şekilde, prim günlerini tamamlama maliyetinizi belirleyebilir ve başvurularınızı zamanında yapabilirsiniz.

Eğer bir yıllık borçlanma yapacak bir birey Aralık ayında başvuruda bulunursa 51.504 TL öderken, Ocak ayında başvurduğunda yüzde 40 artışla 72.108 TL, yüzde 50 artışla ise 77.256 TL ödeme yapmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle, borçlanma başvurularının Aralık ayı içinde yapılması, ek maliyetlerden kaçınmak için önemlidir. Ayrıca, iki yıllık bir çocuk borçlanması durumunda bu miktarlar daha da artacaktır.

Doğum borçlanması sürecinde anneler, toplamda 3 çocuk için 6 yıl, yani 216

0 gün kazanabilirler. Her bir çocuk için 720 gün borçlanma hakkına sahiptirler. Bu süreçte ihtiyaca bağlı olarak gün sayısını belirleyebilir ve doğum borçlanması avantajından en iyi şekilde faydalanabilirsiniz.

Türkiye’de emeklilik sürecinde önemli bir dönemeç olan doğum borçlanması, annelerin staj ve çıraklık dönemlerindeki primlerini avantajlı bir şekilde değerlendirmelerine olanak tanırken, borçlanma yoluyla prim kazanma fırsatı sunuyor. Bu nedenle, SGK’lı bireylerin bu yeni avantajlardan haberdar olmaları ve gerekli başvuruları zamanında yapmaları önemlidir. Böylece emeklilik hedeflerine daha hızlı ve avantajlı bir şekilde ulaşabilirler. Takvim Gazetesi’nin haberine göre, bu yeni düzenlemelerle birlikte 1999-2000 sonrası SGK’lı olanlar için emeklilik süreci daha da kolaylaşacak gibi görünüyor. Yapılan güncellemeler ve açıklamalar doğrultusunda, emeklilik sürecindeki gelişmeleri takip etmekte fayda var.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla