Connect with us

EĞİTİM

Rusya’da nükleer alanındaki yüksek lisans programlarına Türk öğrenci alımı yapılacak

Yayınlanma tarihi:

Rusya’daki teknik üniversitelerden Ulusal Araştırma Nükleer Üniversitesi MEPhI (NRNU MEPhI) ve Ulusal Araştırma Üniversitesi MPEI (NRNU MPEI), nükleer ve ilgili alanlarda yüksek lisans programlarına Türkiye’den öğrenci alımı yapacağını duyurdu. 

Bilim, teknoloji veya enerji alanında lisans derecesine sahip öğrenciler üniversiteye kabul için başvurabilecek. Öğrenciler, ilk yıl Rusça teknik ağırlıklı eğitim görecek, sonraki iki yıl da uzmanlık dersleri alacak. Yüksek lisans programına başvuru tek aşamada gerçekleştirilecek. Adayların 29 Şubat tarihine kadar gerekli belgelerle başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvuruda bulunanlar üniversite görevlileri tarafından mülakata alınacak. Türkiye’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için uzman yetiştirmeyi amaçlayan program kapsamında, 21’i NRNU MEPhI’de, 47’si NIU MPEI’de olmak üzere 68 öğrenciye eğitim verilmesi planlanıyor. 

“KAPSAMLI EĞİTİM SAYESİNDE GENÇ NÜKLEER MÜHENDİSLER DENEYİM VE BECERİLER KAZANIYOR” 

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Akkuyu NGS projesi için Türk uzmanlara yönelik eğitim programının sürdürülmesinin önemini vurgulayarak “Şu anda Türkiye’nin ilk nükleer santralinin şantiyesinde, Rusya’nın prestijli üniversitelerinden farklı yıllarda nükleer ve ilgili alanlarda mezun olmuş 319 genç Türk mühendis çalışıyor. Mühendisler, ülkelerinde ileri nükleer enerji teknolojileri nesilden nesle aktaracak öncüler olacaklar. Kapsamlı eğitim sayesinde genç nükleer mühendisler eşsiz deneyim ve beceriler kazanıyor. Onların temiz ve güvenli enerji üretiminin sağlanması ve geliştirilmesine yönelik projelerin uygulanmasına aktif katılımlarını dört gözle bekliyoruz” dedi. 

“TÜRKİYE’DE YENİ BİR ENDÜSTRİNİN YARATILMASINA KATILIYORUM” 

Akkuyu Nükleer A.Ş.’de reaktör kontrol uzmanı olan, 2018 MEPhI NRNU mezunu Emre Yarar da konuyla ilgili olarak, “Nükleer mühendis olmak için Rusya’da birkaç yıl eğitim aldım. Eğitimimden sonra bilgilerimi burada, Akkuyu NGS projesinde uyguluyorum ve Türkiye’de yeni bir endüstrinin yaratılmasına katılıyorum. Eğitimim sırasında Rus tasarımı modern nükleer santrallerde muazzam bir deneyim ve pratik kazandım. Nükleer mühendislik alanında yüksek öğrenim görmek, bize dünyanın en çok talep gören ve yüksek teknolojiye sahip sektörlerinden birine girme fırsatı veren profesyonel bir yolculuğun sadece başlangıcı” diye konuştu. 

PERSONEL EĞİTİM PROGRAMI HAKKINDA 

Akkuyu Nükleer A.Ş tarafından şu bilgiler paylaşıldı: 

“Akkuyu NGS’ye yönelik personel eğitimi programı 2011 yılından bu yana uygulanıyor. Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin gelecekteki Türk mühendislerinin eğitimi, tahsis edilen eğitim kotalarına uygun olarak Rusya Federasyonu bütçesinden karşılanıyor. Akkuyu Nükleer A.Ş. uzman adaylarına burs veriyor, vize desteği sağlıyor, sağlık sigortasını ve İstanbul-Moskova-İstanbul veya Ankara-Moskova-Ankara güzergahında yıllık uçuş ücretini karşılıyor. Ortak eğitim programına kabul hakkında ayrıntılı bilgi Akkuyu Nükleer A.Ş’nin internet sitesinde yer alıyor.” 

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla