Connect with us

EYT

Özüpak, “Bizim tek formülümüz var”

Yayınlanma tarihi:

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, Norm Haber’e konuştu. EYT mağduriyetinin artık tüm kesimler tarafından kabul edildiğini belirten Özüpak, EYT Federasyonu’nun hiçbir siyasi partinin arka bahçesi olmadığını söyledi. EYT’lilere 15 Mayıs’ta İstanbul Maltepe’de yapılacak mitinge katılım çağrısı yapan Özüpak, “Yıllardır bekleyen ve daha yıllarca beklemek zorunda kalacak olan arkadaşlarımın haklarına kavuşması kadar bizleri mutlu edecek bir olay yoktur.” dedi.

EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, Norm Haber’de Editör programının konuğu oldu.

Esat Kaplan’ın sorularını yanıtlayan Özüpak, EYT konusunda iktidar cephesinden gelen çelişkili açıklamaların güvensizlik yarattığını belirtti.

‘GÜVENİLİRLİĞİ TARTIŞILIR’

Özüpak,”Çalışma Bakanımız ‘gündemimizde yok’ dedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 2022’de helalleşileceğini söyledi. Bu açıklamalar daha önce de yapıldı. Ortada çözüm yok. Ortada çözüm önerisi yok. Biri ‘evet var’ derken, diğeri ‘yok’ diyor. Böyle bir ortamda yapılan açıklamaların güvenilirliği tartışılır.” dedi.

‘İKTİDARIN VAAT VERME LÜKSÜ YOK’

EYT’lilerin orta yaş ve üzerinde olduğuna dikkat çeken Özüpak, “Sözlerle oyalanacak yaşı bizler çoktan geçtik. Vaatler verilip de sürüncemede bırakılacak safhayı çoktan geçtik. Hükümetimizin bize vaat verme gibi bir lüksü de yok artık. İktidarda olan partilerin vaat vermesi bize normal gelmiyor. Söz değil icraatlarıyla bize bir açıklama yapmaları gerekiyor. Toplumsal sorunumuz çığ gibi büyüdü. Yıllardır mücadele veriyoruz.” diye konuştu.

‘EYT MAĞDURİYETİ ARTIK KABUL EDİLDİ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın EYT konusunda “seçim kaybetsem de yokum” açıklaması yaptığını hatırlatan Özüpak, “Gelinen noktada farklı açıklamalar gelse de bizim mağduriyetimiz artık kabul edilmiş noktada. Tek sevindirici tarafı bu. Ama vaatlerle yol alınmayacağını kitlemiz çok iyi biliyor. 2022’de ne olacağını da sabırsızlıkla bekliyoruz. Sonucu da bizi dumanı tüten seçim sürecine götürecektir.” ifadelerini kullandı.

EYT ile ilgili basına yansıyan formülleri de değerlendiren Özüpak, şöyle devam etti:

“Bu formülleri yıllardır duyuyoruz. Finlandiya oldu, Almanya oldu. Ortada bilgi kirliliği var, net bir bilgi yok ortada. Bizde tek formül var. Yeni formüllerle tekrar tekrar mağduriyet yaratılması gerekmiyor. 8 Eylül 1999’da işe giren arkadaşımın da anayasal hakkı, 1998’de girenin de anayasal hakkı. Eşitlik ilkesinden faydalanmak onun da hakkı.

‘BİZİM TEK FORMÜLÜMÜZ VAR’

Getirilecek formüllerle yeni mağduriyetler yaratılacağını biliyoruz. O yüzden bizim tek formülümüz var. 4447 sayılı kanunun geriye aleyhte işletilmesi maddesinin iptali bizim sorunumuzu çözmüş olacak. Tabii bunu çözerken de bugün 2 bin 500 lira olan emekli maaşlarına neden olan aylık bağlama oranlarının çözüme kavuşturulmasının mücadelesi içindeyiz. Bunun dışındaki formüller yeni mağduriyetlere yol açacak bir ortam ve zemin hazırlamaktadır.”

‘STAJ SÜRESİ EMEKLİLİKTE SAYILMALI’

Staj ve çıraklıkta geçen sürenin emeklilik hesabına dahil edilmesi gerektiğini belirten Özüpak, “Ben de staj mağduruyum. Staj başlangıcında yaşlılık primi yatırılmıyor, sadece hastalık ve iş kazası primi yatırılıyor. Bunun da çözüme kavuşması gerekiyor. Stajda da sabah 9 akşam 6 mesaisi veriliyor. Niçin bu süre emeklilikte sayılmıyor?” dedi.

‘REFORMLAR HEP EMEKÇİDEN GÖTÜRÜYOR’

Sosyal güvenlik yasalarının mağdur etmediği kesimin kalmadığını öne süren Özüpak, “Bizlere reform diyerek getirilen yasalar maalesef hep işçinin, emekçinin alın terinden götürüyor. Bizler yaşa takıldık, iş hayatımız devam ederken getirilen üçüncü şartla. Stajyerlik sayılmadı. Kadınların doğum borçlanması, intibak…” diye konuştu.

‘SOSYAL GÜVENLİKTE REFORM ŞART’

EYT Federasyonu tüzüğünün sadece EYT değil sosyal güvenlikle ilgili tüm mağduriyetleri kapsar şekilde değiştirildiğini belirten Özüpak, “Özel sektör çalışan arkadaşlarımızı ‘sen artık verimli değilsin’ diyerek kapı önüne koyuyor. Bu arkadaşlarımız yıllarca işsiz kalıyor. Evine ekmek götüremiyor. Arada kalmış bir nesil olarak, kurban seçilmiş bir topluluk olarak bütün mağduriyetleri yaşıyoruz. Acilen sosyal güvenlik kurumu yasalarının komple ele alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Özüpak, EYT-siyaset ilişkisiyle ilgili şunları söyledi:

‘HİÇ KİMSENİN ARKA BAHÇESİ DEĞİLİZ’

“Bize ilk baştan bu yana bir siyasi partinin, hatta adını da verebilirim CHP’nin arka bahçesisiniz deyip yaftalarla gelmeye başladılar.

Bir STK olarak destek aramak, görüşmeler yapmak zorundaydık. Bugün biz sadece CHP ile görüşmüyoruz. Diyoruz ki ‘yanımızda olanın yanındayız.’ Bütün siyasi partilerle görüşüyoruz. Hepsinin mi arka bahçesiyiz? Değiliz.

Bizim işimiz siyasetle değil. Çözüm merciimiz, çözüm merkezimiz siyasetin merkezi olduğu için bu görüşmeleri yapıyoruz.

Zamanında AK Partili vekillerle, hatta 2018’de Beştepe’de Cumhurbaşkanı Yardımcısıyla, derneğimizi yeni yeni ayaklandırdığımız süreçte biz görüşmeler yaptık. O zaman da biz AK Parti’nin arka bahçesi miydik? MHP ile yıllarca görüşmeler yaptık.

‘BÜTÜN PARTİLERDEN, BELEDİYELERDEN, SENDİKALARDAN DESTEK İSTİYORUZ’

Miting yapacağız, otobüs ihtiyacımız var. Bütün siyasi partilerden, bütün belediyelerden, sendikalardan destek istiyoruz. Ondan sonra çıkıyorlar, diyorlar ki ‘falancanın arka bahçesi.’ Yok öyle yağma. Biz kimseden bir şey saklamıyoruz. Kiminle ne konuşma yaptık, kelimesi kelimesine aksettiriyoruz, anlatıyoruz ki kitlemiz bilsin.

‘İKTİDARIN EYT’Yİ ÇÖZMESİ BİZİ SADECE MUTLU EDER’

İktidarın ‘EYT’yi çözeceğiz’ açıklaması bizi neden rahatsız etsin. Biz verdiğimiz mücadelenin karşılığını almış olacağız. Yıllardır bekleyen ve daha yıllarca beklemek zorunda kalacak olan arkadaşlarımın haklarına kavuşması kadar bizleri mutlu edecek bir olay yoktur. O mutluluğu hep birlikte kutlayacağımız bir ortamın düşüncesi bile gerçekten benim tüylerimi diken diken ediyor.

‘SİYASET İÇİN YOLA ÇIKMADIK’

Ben bu yola siyasete gireceğim diye çıkmadım. Ben ve dernek başkanı arkadaşlarım dernekçiliği bilmezken dernekçi olduk, siyasetle çok ilgili bir insan değildim ama verdiğimiz mücadele ile siyasetin içinde bulduk kendimizi, şu aşamadan sonra diyoruz ki davamız bizi nerede nasıl istiyorsa biz orada olmaya hazırız diyoruz. Bu Gönül Boran Özüpak olur, bu Adana derneğimizin başkanı olur, bu Bursa derneğimizin başkanı olur.”

EYT meselesinde maliyeti ve bütçeye yük olmaktan öte insani yönlerin ön plana çıkması gerektiğini belirten Özüpak, EYT’lilerin yaşadığı çilelere örnekler verdi:

’51 YAŞINDAKİ İŞSİZ ARKADAŞIM 75 YAŞINDAKİ BABASINDAN HARÇLIK ALIR DURUMDA’

“Evindeki eşyasını satmaya başlayan arkadaşımdan mı başlayayım; geliri yok, televizyonu, buzdolabı, satıldığı zaman gelir getirebileceğini düşündüğü eşyalarını satan arkadaşlarım… Yine bir baba, işsiz bir baba, sabah işe gidiyor gibi evden çıkıyor, ama iş aramaya gidiyor, çocukları uykuya dalınca eve dönüyor…  Ailelerin ekonomik şartlardan dağıldığı mı diyelim… 51 yaşında işsiz kalan arkadaşımın 75 yaşındaki babasının emekli maaşından harçlık alma durumuna düşmesi mi diyelim…”

Özüpak, EYT Federasyonu ve EYT derneklerine iş arayan yüzlerce kişinin her gün telefonla ulaştığını belirtti.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla