Connect with us

TÜM HABERLER

‘Müt’a nikâhı’ nedir? Dinen helal midir? Diyanet’in açıklaması

Yayınlanma tarihi:

'Müt’a nikâhı' nedir? Dinen helal midir? Diyanet'in açıklaması

Sözlük anlamıyla “menfaat, faydalanma” anlamına gelen müt‘a, fıkıhta talâk, nikâh ve hac gibi benzeri kelimeler ile değişik manalarda kullanılmaktadır. İslam öncesi zamanda müt’a bazı durumlarda başvurulan bir uygulama olarak kullanılmıştır.

Aralarında dinî anlamda evlenme engeli olmayan bir erkek ile bir kadının, erkeğin vereceği bir bedel ile belirli bir süre boyunca karı-koca hayatı yaşamak üzere anlaşmaları durumuna müt’a nikâhı denilmektedir.

İslam öncesi zamanda müt’a bazı durumlarda başvurulan bir uygulama olarak kullanılmıştır. Hz. Peygamber ise tedrîcîlik (belli bir zamana yayarak hukukî düzenleme gerçekleştirme) ilkesi gereğince ilk dönemlerde bu uygulamaya yasak getirilmemiştir. Fakat, aile ve toplumun dokusuna zarar gelebileceği nedeniyle bu uygulama biçimi yasaklanmıştır (Tirmizî, Nikâh, 28).

Abdullah b. Abbas, Mut’a nikahına ilişkin ise, “Onlar ki, ırzlarını korurlar. Ancak eşleri ve ellerinin altında bulunanlar bunun dışındadır. Onlarla ilişkilerinden dolayı kınanmazlar. Kim bunun ötesine geçmek isterse, işte onlar haddi aşanlardır.” (Mü’minûn 23/5-7) âyetlerini örnek göstererek müt’anın yasaklandığını belirtmiştir(Tirmizî, Nikâh, 28).

Hz. Ali (r.a.) ve Hz. Peygamberin (s.a.s.) Hayber gazvesi esnasında, müt’ayı yasakladığını duyurmuştur(Buhârî, egâzî, 39; Müslim, Nikâh 29; Tirmizî, Nikâh, 28; Nesâî, Nikâh, 71).

Söz konusu âyet ile ilgili rivayetler esasında, tarih boyunca ehl-i sünnet âlimleri müt’a nikâhının haram olduğunu konusunda ittifak etmişler ve bu konu hakkında görüş birliği (icma) kabul edilmiştir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla