Connect with us

TÜRKİYE

Masadaki rakam belli oldu: SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklilerine 3. ikramiye kapısı açıldı!

Yayınlanma tarihi:

Masadaki rakam belli oldu: SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklilerine 3. ikramiye kapısı açıldı!

Masadaki rakam belli oldu: SSK, Bağkur, Emekli Sandığı emeklilerine 3. ikramiye kapısı açıldı!

Cumhuriyet Bayramı yaklaşırken, emeklilere yönelik Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi hakkında merak ve beklentiler artıyor. Özellikle en düşük emekli maaşı düzenlemeleri ve Cumhuriyet’in 100. yıl dönümü vesilesiyle yapılması beklenen ikramiye ödemeleri gündemi meşgul ediyor. İşte emeklilere yönelik Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi hakkında son dakika gelişmeleri ve detaylar…

Türkiye’de emeklilerin yakından takip ettiği konuların başında emekli maaşı zammı ve tek seferlik ikramiye gelişmeleri geliyor. Özellikle Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yaklaşırken, emeklilere yönelik beklentiler ve iddialar gündemi meşgul ediyor. Bu yıl Cumhuriyetin ilanının 100. yılı olması sebebiyle emeklilere Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi verileceği kulislerde konuşuluyor. İşte son gelişmeler…

EMEKLİ İKRAMİYESİ YATACAK MI, NE KADAR VE NE ZAMAN YATAR?

Bir kereliğine ödenecek ikramiyenin miktarı üzerindeki çalışmalar devam ederken, ilk olarak masaya 5 bin lira rakamının geldiği ve bu rakam üzerinde uzlaşı sağlandığı bildirildi. Açıklamanın çalışma bittikten sonra ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

EMEKLİYE ARA ZAM VAR MI, EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Öte yandan emeklilere yapılacak ara zam ile ilgili çeşitli formüller masaya geldi. Önümüzdeki ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak. Ancak bir iyileştirme de gündemde. Bu iyileştirmenin ocak artışıyla birlikte yapılabileceği gibi öncesinde de hayata geçirilebileceği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesini verdiği iyileştirme çalışması devam ederken, yapılacak ara zam konusunun ekim ayında TBMM’nin açılması ile gündeme gelmesi bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ankara’da gazetecilere açıklama yaptı. Memur maaşlarına dikkati çeken Işıkhan, emekli maaşlarına yönelik çalışmaların devam ettiğine vurgu yaptı.

Işıkhan, “Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024’te yapılacak artış yaklaşık yüzde 50’ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır.” dedi.

Emekli maaşıyla ilgili de Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimat doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü kaydeden Işıkhan, “Çalışma tamamlandığında Cumhurbaşkanımıza sunulacaktır. İktidarımız boyunca emeklilerimizi, işçilerimizi, memurlarımızı enflasyona ezdirmedik. Bundan sonra da aynı anlayışla devam edeceğiz.” diye konuştu.

“1 milyon 899 bin kişinin emeklilik işlemi yapıldı”

EYT kapsamında 1 milyon 899 bin kişinin emeklilik işleminin yapıldığını söyleyen Işıkhan, maaşı henüz bağlanmayan EYT’lilerin yıl sonuna kalmadan haklarına kavuşacağını belirtti.

Seçim vaatleri kapsamında da pek çok düzenlemenin peyderpey hayata geçeceğini belirten Işıkhan, şöyle devam etti:

“BAĞ-KUR prim gün sayısı 9 binden 7 bin 200’e düşürülerek SSK’lılarla eşitlenecek. 1 milyon BAĞ-KUR’lumuzu kapsayacak. Aile Koruma Kalkanı kapsamında her ailede en az bir kişinin, gençler öncelikli olmak üzere çalışması, belirli süreyle sigorta primlerinin tamamının karşılanması sağlanacak. Ev kadınlarına isteğe bağlı sigorta kapsamında prim desteği verilecek.”

Bakan Işıkhan, birinci dereceye ulaşmış tüm devlet memurlarına 3600 ek gösterge verileceğini de hatırlattı. Yaşlı bakım sigortasının da hayata geçirilecek düzenlemelerden olduğunu belirtti.

ÇALIŞMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Emeklilerle ilgili çalışmanın zaten yürtüldüğünü söyleyen Işıkhan, konunun önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında bakanlar düzeyinde ele alınacağını söyledi.

1 Ekim’de Meclis’in açılmasının ardından çalışma Kabine’de görüşüldükten sonra Meclis’e sunulacak.

MASADA 3 BAŞLIK VAR!

Emekli maaşları ile ilgili çalışmada 3 ana başlık ele alınıyor.Taban maaşlar artırılabilir. 7.500 TL asgari ücrete eşitlenebilir. Veya maaşlarına göre seyyanen bir artış yapılabilir. Ya da oransal artışla bir ara zam yapılabilir. Kulislerde; seyyanen artışın yapılacağı daha çok konuşuluyor. Bu düzenlemelerin emeklilere olumlu bir etki yapması bekleniyor.

Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında yapılacak çalışmada bu konunun üzerine gidilecek. Kabine toplantısında ise son şeklinin verilip Meclis’e gönderilmesi bekleniyor.

ZAM NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK?

Peki, emekli zammı ne zaman vatandaşların cebine yansıyacak? 2024 ocak ayına mı kalacak yoksa yeni yıl beklenmeden çözüme kavuşturulacak mı? Bunun için de Meclis’ten geçecek yasal düzenlemedeki tarih geçerli olacak. Kulislerde yer alan bilgilere göre;emekli zammı, yeni yıla bırakılmadan emeklilere yansıtılacak.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri için yaklaşık yüzde 39.61 oranında zam beklentisi bulunuyor. Ancak memur zammı referans alındığında ve refah payı uygulandığında bu oranın yüzde 50’yi aşabileceği öngörülüyor.

Böylece en düşük memur maaşı 22 bin TL’den 33 bin liraya yükselecek.

Öte yandan Meclis’in açılmasıyla birlikte emeklilere yapılacak zamların da gündeme gelmesi bekleniyor. Emekliler, ek zam düzenlemelerinin yanı sıra Cumhuriyet ikramiyesi gibi ek gelirlerin de kendilerine sağlanması öngörülüyor.

BAĞ-KUR’LUYA PRİM MÜJDESİ

1 milyon Bağ-Kur’lu’yu sevindirecek haber yolda. Bağ-Kur’da emeklilik için gereken 9 bin prim günü şartında yeni düzenleme geliyor. SSK’lılar için 7 bin 200 gün prim ödemek yeterli sayılırken Bağ-Kurlular için bu süre 9 bin gün prim gününü buluyordu. Başkan Erdoğan, bu adaletsizliğin giderilmesi için söz vermişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuya ilişkin olarak,”Bağ-Kur’luların prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesi konusu özellikle küçük esnaf kapsamında bulunan yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur’lumuzu kapsıyor. Cumhurbaşkanımızın talimatını yerine getireceğiz” dedi.

KRİTERLER NE OLACAK?

Bağ-Kur’lulara 5 yıl kazandıracak düzenlemede öncelikle kapsam belirlenecek. Kapsama girecek küçük esnafın tespitinde, 10 ve altı personel kriteri üzerinde durulduğu belirtiliyor. 10 ve altında personel çalıştıran Bağ-Kur’lu esnafın prim gün şartının 7 bin 200 güne düşürülmesi bekleniyor. Düzenlemenin kapsamı için yürütülen çalışmalarda tarih konusu da karara bağlanacak.

EYT’LİLERDE SON DURUM

Bakan Işıkhan, milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT konusunda da açıklamalarda bulundu. EYT’lilerden başvurduğu halde hâlâ emekli olamayanları olduğunu ifade eden Işıkhan, emekliliğe hak ettiğine dair bildirim alanların hiçbir hakkının kaybolmayacağını söyledi.

Birikmelerin İstanbul, Ankara ve İzmir’de yoğunluktan dolayı kaldığını söyleyen Işıkhan, biriken paraların hesaplarına geçeceğini ve yıl sonuna kalmadan EYT’lilerin tamamına maaşlarının en kısa sürece bağlanacağını açıkladı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Ali Albayrak

Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla