Connect with us

EKONOMİ

Kredi kartı borçları rekor seviyeye ulaştı: 1 trilyon 43,6 milyar lira

Türkiye’de bireysel kredi kartı borçları, 11 ayda yüzde 133,7’lik rekor bir artışla 1 trilyon 43,6 milyar liraya ulaştı.

Yayınlanma tarihi:

Kredi Kartı Olanlar Bu Ay Cebinizden Toplu Para Çıkacak! Kesinti Yapılacak

Türkiye’de bireysel kredi kartı borçları, 11 ayda yüzde 133,7’lik rekor bir artışla 1 trilyon 43,6 milyar liraya ulaştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 27 Aralık 2022 itibarıyla 446,6 milyar lira düzeyinde bulunan bireysel kredi kartı borç bakiyesi, bu yıl hızlı bir büyüme kaydederek şubatın son haftasında 500 milyar, nisanda 600 milyar, haziranda 700 milyar, temmuzda 800 milyar ve eylülde 900 milyar lirayı aşmış, ekimin son haftası itibarıyla 991,9 milyar lira olmuştu.

Söz konusu borçlar, 3 Kasım itibarıyla ise ilk kez 1 trilyon lira sınırını geçmişti. 24 Kasım itibarıyla ise şu ana kadarki en yüksek düzeyine ulaşan bireysel kart borçlarında 2022 sonundan bu yıl 24 Kasım’a kadar olan dönemdeki büyümenin yüzde 133,7 oranında net 597 milyar lira olduğu belirlendi.

En çok borç özel banka kartlarında

BDDK verilerine göre, 24 Kasım itibarıyla bireysel kredi kartı borçlarının 209,1 milyarı kamu, 440,3 milyarı özel ve 383,5 milyarı yabancı olmak üzere 1 trilyon 32,9 milyar lirası mevduat bankalarının kartları ile 10,7 milyar lirası ise “faizsiz bankacılık” diye bilinen katılım bankalarına ait kartlarla gerçekleşti.

İhtiyaç kredisi yerine kredi kartı

Kredi kartı borçlarındaki hızlı büyümede; dayanıklı ve yarı dayanıklı tüketim mallarında tüketici kredisinin yerini “kredi kartına taksit” uygulamasının alması ve ekstredeki güncel birikimli borcun asgari tutarını ödeyerek kalan kısmı öteleme davranışının da etkisi bulunuyor.

İhtiyaç kredilerinde fren-kartla borçlanmada hızlı artış sürecinde, bireysel borçlanmada ağırlık kredi kartına kaydı. Parası biten kredi kartına yüklendi.

Sonuç:

Bireysel kredi kartı borçları, artan enflasyon ve ekonomik durgunluk nedeniyle giderek daha da ağır bir yük haline geliyor. Bu durum, tüketicilerin finansal istikrarını olumsuz etkileyebileceği gibi, ekonomik büyümeyi de yavaşlatabilir.

Öneriler:

  • Hükümet, kredi kartı borçlanmalarını azaltmak için teşvik edici önlemler alabilir. Örneğin, tüketicilerin kredi kartlarına taksitli alışveriş yapmalarını teşvik eden kampanyalar düzenlenebilir.
  • Bankalar, kredi kartı limitlerini daha dikkatli belirlemeli ve tüketicilerin asgari ödeme tutarı yerine tam ödeme yapmaları için teşvik edici çalışmalar yapmalıdır.
  • Tüketiciler, kredi kartlarını bilinçli bir şekilde kullanmalı ve borçlanma limitlerini aşılmamalıdır.
Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla