Connect with us

EKONOMİ

KKM’de Rekor Düşüş Kaydedildi! Bir Haftada 74,6 Milyar TL Değer Kaybetti

İktidarın dolar kurunu kontrol altında tutmak amacıyla hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduatlar (KKM) hesaplarında haftalık en yüksek düşüş kaydedildi.

Yayınlanma tarihi:

Herkes Hesabını Kontrol Etsin! 40.000 TL Ödemeniz Yattı! Müjde Verildi

İktidarın dolar kurunu kontrol altında tutmak amacıyla hayata geçirdiği Kur Korumalı Mevduatlar (KKM) hesaplarında haftalık en yüksek düşüş kaydedildi. 6 Ekim haftası, KKM hesaplarında rekor bir değer kaybına işaret ediyor.

20 Aralık 2021 tarihinde Türk Lirasını teşvik etmek ve birikimlerin Türk Lirası cinsinden mevduat ve katılım hesaplarında tutulmasını teşvik etmek amacıyla başlatılan Kur Korumalı Mevduatlar (KKM) programındaki düşüş trendi devam ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 6 Ekim haftasında KKM hesaplarında 74,6 milyar TL’lik rekor bir düşüş yaşandı. Bu hafta sonunda KKM hesaplarının büyüklüğü 3,23 trilyon TL’ye gerilerken, dolar cinsinden bakıldığında ise 117,3 milyar dolarlık bir azalma görüldü.

6 Ekim haftası itibariyle KKM’deki düşüş trendi 7. haftaya ulaşmış durumda. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yerel halkın döviz mevduatları parite etkisiyle azaldı. 6 Ekim haftasında, yerel halkın döviz mevduatları 406 milyon dolarlık bir düşüşle 171,6 milyar dolara geriledi. Ancak parite etkisinden arındırıldığında, mevduatların 551 milyon dolar arttığı görüldü.

Pariteden arındırılmış verilere göre, gerçek kişilerin döviz mevduatları 570 milyon dolar azalırken, tüzel kişilerde ise 1,1 milyar dolarlık bir artış yaşandı.

Son haftalarda, Merkez Bankası KKM’yi kısıtlamaya yönelik bir dizi adım atmıştı. Son düzenleme ile Merkez Bankası, Türk lirası dönüşümlü KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırmıştı.

Ağustos ayında, menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında KKM hesaplarının Türk Lirası mevduata dahil edildiği TL payı rasyosu yürürlükten kaldırılarak, yerine KKM hesaplarını TL mevduat olarak kabul etmeyen ve standart yerel para olan Türk Lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirilmişti.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla