Connect with us

EKONOMİ

KKM’de acı tablo! Açıklama ünlü ekonomistten geldi

Yayınlanma tarihi:

KKM’de acı tablo! Açıklama ünlü ekonomistten geldi

Ünlü ekonomist, Kredi Kartı Mevduatı (KKM) hesaplarında son iki haftada yaşanan 60 milyar liralık düşüşü değerlendirdi. Ekonomist Alaattin Aktaş, bu azalmanın KKM’nin çözümü için önemli bir gösterge olmadığını belirtti. İktidar ise KKM’den çıkış yollarını aramaya devam ediyor.

Merkez Bankası, bankalara KKM hesaplarından Türk Lirası mevduata dönüş yapmaları için hedefler belirledi ve bu hedeflerin altında kalanlara bazı zorunluluklar getirdi. Ancak bu hamle, daha 28 Ağustos’ta devreye girmeden önceki hafta KKM hesaplarında bir gerileme yaşandığını gösteriyor.

Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği talimatla KKM’den çıkış özendirilmeye çalışıyor, ancak bu özendirme, KKM’yi azaltamayan bankaları düşük faizli ve uzun vadeli kamu borçlanma kağıdı almaya zorlama şeklinde gerçekleşiyor. Bu durumda bir ödüllendirme değil, cezalandırma söz konusu.

Ekonomist Alaattin Aktaş, bu durumu şu şekilde değerlendirdi: “Bankalar KKM’de vadesi dolan hesaplara TL mevduata dönme durumunda yüzde 40 dolayında faiz teklif ediyor. Üstelik bazı bankalar vadeyi en az üç ay olarak uygulamak istiyor. Oysa bankaya doğrudan TL götürüp hesap açmak isteseniz miktara bağlı olarak yüzde 35-40 arası faiz zaten veriliyor. Yani KKM’yi bozup TL mevduata geçmenin öyle yüksek bir getirisi yok.”

Ekonomist, ayrıca KKM’de kalmak durumunda, faiz getirisinin en az yüzde 25 olduğunu belirtiyor, çünkü KKM’deki faiz oranı politika faizi ile bağlantılı. Merkez Bankası politika faizini artırırsa, bu faiz oranının da artacağını ifade ediyor.

Alaattin Aktaş, vatandaşların KKM’den vazgeçmekte tereddüt etmelerinin nedenlerini açıklıyor. TL cinsinden KKM’den vazgeçtiklerinde kur riski taşımayacaklarını, ancak TL mevduatta bu tür bir güvencenin olmadığını söylüyor.

Döviz cinsinden KKM’den TL mevduata geçişi sağlamanın zor olduğunu da vurguluyor. Bu hesapların sahipleri, döviz tasarrufunu tercih etmiş kişilerdir ve ellerindeki dövizi TL’ye çevirip KKM yaparak döviz alacaklarını biliyorlar. Bu nedenle, bu kişilere dövizden vazgeçip TL mevduata geçmelerini önermek pratikte işe yaramayabilir.

Son olarak, bankaların KKM’yi azaltamadıkları için yüklü borçlanma kağıdı almamak amacıyla yüksek faiz oranları sunabileceğine dikkat çekiliyor, ancak enflasyonla olan makasın hala büyük olduğu belirtiliyor.

Bu bağlamda, ekonomist Alaattin Aktaş, KKM’den vazgeçmeye karar verenlerin özenle düşünmeleri gerektiğini ve Merkez Bankası’nın düzenlemelerinin beklenen etkiyi yaratıp yaratmayacağını zaman göstereceğini ifade ediyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla