Connect with us

EKONOMİ

Bireysel emeklilik sözleşmesinden kaynaklanan alacak devrinde yeni dönem resmen başladı

SEDDK tarafından hazırlanan “Bireysel Emeklilik Sözleşmesinden Kaynaklı Alacağın Devri Hakkında Genelge” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yayınlanma tarihi:

Sistem Değişti! RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI! BES'te Yeni Dönem

SEDDK tarafından hazırlanan “Bireysel Emeklilik Sözleşmesinden Kaynaklı Alacağın Devri Hakkında Genelge” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu genelge ile bireysel emeklilik sistemine dahil olan katılımcılar, bireysel emeklilik sözleşmelerinden kaynaklı devlet katkısı hariç alacağının tamamını veya bir kısmını alacağın devri sözleşmesi yoluyla bankalara devredebilecek.

Katılımcının devlet katkısı hariç sözleşmelerinden kaynaklı alacağını, alacağın devri sözleşmesi yoluyla bankalara devredebileceği kaydedildi.

Genelgede, aktarıma konu olamayacak sözleşmeler ile ilgili bilgi verildi. Buna göre, 1000 TL’nin altındaki sözleşmeler, 1 yılını doldurmamış sözleşmeler, 65 yaşını doldurmuş katılımcıların sözleşmeleri, ölüm halinde mirasçılara intikal etmiş sözleşmeler, iptal edilmiş sözleşmeler, tasfiye edilmiş sözleşmeler, emeklilik hakkı kazanmış katılımcıların sözleşmeleri ve tüzel kişilere ait sözleşmeler aktarıma konu olamayacak.

Alacağın devrine konu olabilecek tutarın belirlenmesinde, şirketlerin kredi vadesi boyunca sözleşmedeki birikimden indirim yoluyla tahsil edebilecekleri kesinti gelirleri dikkate alınır.

Genelgede, “Alacağın devrine konu olabilecek tutarın belirlenmesinde, şirketlerin kredi vadesi boyunca sözleşmedeki birikimden indirim yoluyla tahsil edebilecekleri kesinti gelirleri dikkate alınır. Bankanın devralmak üzere ileteceği tutar, alacağın devri fon değerinde ortaya çıkabilecek değer kayıpları ile sözleşmedeki birikimlerin mevcut emeklilik yatırım fonlarından, alacağın devri fonuna geçiş aşaması tamamlanana kadar fon birim fiyatında oluşabilecek farklılıkları telafi etmek üzere kredi tutarının yüzde 20 fazlasını aşamaz.” ifadeleri yer aldı.

Toplam 8 maddenin yer aldığı genelge; “Amaç ve Kapsam”, “Dayanak”, “Tanımlar”, “Alacağın Devri Süreci”, Devredilebilecek Sözleşme ve Alacak Tutarı”, “Alacağın Devrine İlişkin Diğer Hususlar”, “Yürürlük” ve “Yürütme” bölümlerinden oluştu.

Yeni düzenleme ile bireysel emeklilik katılımcıları, ihtiyaç duydukları zaman birikimlerini nakde çevirebilecek ve bu sayede hem birikimlerini değerlendirebilecek hem de ihtiyaç duydukları zamanda nakit ihtiyacını karşılayabilecek.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla